Annons

Jobbade för barns rätt - åtalad för misshandel mot sina döttrar

Han har arbetat åt Borås stad och andra myndigheter med frågor som rör barns rättigheter.
Borås • Publicerad 13 mars 2010

Nu åtalas mannen för misshandel av sina egna döttrar, men han säger att det var i uppfostringssyfte.

En av flickorna har berättat om smisk på händerna, slag med en toffla och hårdhänta nyp. Det hände många gånger, år efter år.

Annons

Den andra dottern är så liten att hon knappt kunnat höras av polisen.

Både mannen, som haft viktiga befattningar på myndigheter, och hans fru åtalas för misshandel.

– Jag vill inte kommentera detta, säger han till BT.

Mannen i 45-årsåldern har bland annat hållit på med värdegrundsarbete, som rör grundläggande etik och värderingar. Han har också ansvarat för information om barns rättigheter och är väl medveten om att man inte får slå barn.

Kan du fortsätta ditt jobb efter åtalet?

– Jag vill nog inte uttala mig i den frågan just nu, blir svaret.

Det började med att socialen i Borås slog larm om att flickorna misshandlades. Enligt polisutredningen fick de regelbundet smisk på rumpan, ibland med en toffla. Ofta blev de slagna på händerna och föräldrarna misstänks även för att flera gånger ha nypt döttrarna på armar och ben.

– Jag och min syster får smisk om vi gör något dumt. Först säger mamma till oss och om vi inte lyssnar kommer hon med toffeln och ger oss på rumpan och händerna.

Så berättade den äldre flickan i polisförhör. Hon var i femårsåldern när misshandeln började.

Pappan har erkänt att han åtminstone slagit en flicka några gånger. Först räknade man till tre, sedan blev det smisk om hon gjort något som inte var bra.

Annons

Men det mesta skyller han på sin hustru, som erkänt. Enligt henne var det självklart att uppfostra barn med sådana metoder.

I ett brev till polisen försöker föräldrarna förklara sitt agerade och skriver om problemen sedan det blev anmälan och utredning.

Pappan och mamman försäkrar att de slutat med smisk, men att de ”behöver andra verktyg för att kunna gå vidare på ett bra sätt med uppfostran?”

Brevet och förhören visar tydligt att pappan inte tycker om att använda orden ”misshandel” och ”slag”. Han vill hellre tala om ”smisk”.

BT nådde i går inte någon som kan säga om åtalet påverkar mannens arbete.

Fler anmälningar om barnmisshandel 

Antalet anmälningar om barnmisshandel ökade förra året i den polisenhet som består av Borås och fem andra Sjuhäradskommuner.

 2009 anmäldes totalt 183 fall av misshandel mot barn upp till och med 14 år, jämfört med 165 under 2008.

 De flesta anmälningarna gällde barn som var sju år eller äldre

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons