Annons

Jobb efter 90 dagar

De som är yngre än 25 behöver inte gå sysslolösa längre än tre månader.
Borås • Publicerad 6 september 2014

– De flesta ungdomar har ganska lite yrkeserfarenhet med sig i bagaget så praktik är en central del för dem. De behöver något att sätta på sitt CV, säger Robin Hansson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Elva procent av 16–24-åringarna i Borås är registrerade som arbetssökande. Arbetsförmedlingen erbjuder en rad alternativ som ökar chansen att få ett riktigt jobb, men rätt utgångspunkt och rimliga förväntningar krävs för att lyckas:

Annons

– Vi har inga färdiga jobb att plocka ur byrålådan, och vi söker inte heller jobb åt folk. Däremot erbjuder vi mycket vägledning och redskap för självhjälp, säger Robin Hansson.

Från första dagen som inskriven erbjuds coachingsamtal och träning inför anställningsintervjuer, möjlighet att vässa ansökan i CV-jouren, diverse informationsträffar och fakta om utbildningar.

Efter 90 dagar blir ungdomar inskrivna i Jobbgarantin där det finns flera vägar till sysselsättning (se faktaruta).

Då får även de utan a-kassa en mindre inkomst.

– 3 000 i månaden är inte så jättemycket pengar för den som längtar efter att flytta hemifrån och börja vuxenäventyret. Samtidigt är det jättestor skillnad för den som har saknat inkomst helt och hållet i tre månader, säger Robin Hansson.

Motprestationen är att följa den personliga utvecklingsplanen som den arbetssökande och arbetsförmedlaren enas om.

I vissa fall kan vägen till arbete gå via en arbetsmarknadsutbildning, vanligen under några månader.

– Det är ett bra koncept och vi har aldrig förr haft så stort utbud av utbildningar. Många som klarar utbildningen får jobb, säger Robin Hansson.

Kurserna finns inom områden där det råder brist på arbetskraft och är öppna för dem som uppfyller behörighetskraven, exempelvis viss gymnasiekompetens.

Ungdomar med funktionshinder eller psykisk ohälsa kan erbjudas sysselsättning innan 90 dagar har passerat.

Annons

– Gruppen som behöver tidiga insatser blir allt större. Vi ser bland annat fler ungdomar med neuropsykiatrisk problematik idag, säger sektionschef Nicole Bouyer.

Befintliga åtgärder för unga arbetslösa

Jobbgaranti efter 90 dagar. Kan innehålla flera aktiviteter under maximalt 15 månader.

Inledande kartläggning av individens situation. Jobbsökarcoachning vid behov.

Praktik är vanligast åtgärd, upp till sex månader per arbetsplats. Helst ska du fixa praktikplats själv.

Studiemotiverande provplugg på folkhögskola i 12 veckor för dem som saknar gymnasiekompetens.

Arbetsmarknadsutbildningar inom områden där personalbrist råder.

Ersättning för ovanstående aktiviteter är a-kassa eller skattefri utvecklingsersättning på drygt 3 000 kronor per månad.

Starta eget med stöd och ersättning under högst sex månader.

Yrkesintroduktion i vissa branscher. Internutbildning 15-25 procent av arbetstiden. 75 procent av heltidslönen enligt kollektivavtal, viss ersättning till arbetsgivaren.

Nystartsjobb efter minst sex månaders arbetslöshet om du hittar en arbetsgivare som vill anställa dig. Lön enligt kollektivavtal. Arbetsgivaren ersätts för del av lönekostnaden.

Jobb- och utvecklingsgaranti efter 15 månader i jobbgarantin. Möjlighet till anställningssubventioner.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons