Annons

Jättesvamp funnen i Bredared

Vikt strax under 2 kg. Omkrets 96 cm och diameter 52 cm.
Borås • Publicerad 8 september 2010
Louise Nordlund med blomkålssvampen.
Louise Nordlund med blomkålssvampen.Foto: Linda Assegård

Svampplockningsutflykten bjöd verkligen på en enorm, blomkålsliknande överraskning för de båda tjejerna.

LInda Assegård och Louise Nordlund gav sig på onsdagen ut för att plocka svamp i trakten kring Vemmenhult, Bredared.

Annons

Och snubblade bokstavligt talat över en riktig sensation.

– Det var Linda som sprang på den, det var verkligen spännande, berättar Louise.

Den enorma svampen hittades vid foten av en stor tall.

Louise Nordlund hade hört talas om blomkålssvampen tidigare.

– Sonen till en av mina arbetskamrater hittade en sådan i fjol, därför var jag nästan säker på att det var en blomkålssvamp vi hittat. Men den fanns inte med i den svampbok jag hade med mig.

Utseendemässigt tycker tjejerna att svampen ser ut som en blandning mellan en hjärna och bandspagetti. Den är bullig och ojämn som ett blomkålshuvud.

– Men vänder man på den kan man se ett grenverk som liknar blomkålens, och jag tycker den ser ut som om den är gjord av pasta , förklarar Louise.

De båda tjejerna visste inget om svampen, men hittade fakta på internet. Svampen kan bli över10 kilo tung. Den går att äta och anses vara en delikatess. Den kan stekas, friteras och göra pastasås av. Men man ska inte förvälla och frysa den eftersom den då förlorar smaken.

– Vi har redan stekt en bit av den och den var jättegod. Vi tänker göra en pastasås i kväll, efter ett recept vi hittat på nätet, berättar Louise.

Blomkålssvamp

Blomkålssvamp, krusig blomkålssvamp, Sparassis crispa, basidsvamp i ordningen Polyporales. Svampen bildar mycket stora fruktkroppar, 10–40 cm breda, upp till 30 cm höga och med en vikt på upp till 14 kg. Som ung är svampen vit för att senare bli gräddfärgad och så småningom brun. Fruktkroppen består av starkt krusiga, ca 2 cm breda, tillplattade grenar. Foten, som förblir underjordisk, är 4–8 cm lång och ganska tjock. Svampens kött är något broskartat och smaken mild. Lukten erinrar om tallbarrsolja.

Svampen, som parasiterar på tallar och även växer på tallstubbar, orsakar brunröta. Den förekommer mindre allmänt om hösten i södra och mellersta Sverige och anses som en utmärkt matsvamp.

Fakta: Nationalenencyklopedin.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons