Annons

Jätterättegång på regementet

För första gången någonsin ska tingsrätten hålla rättegång på regementsområdet i Borås.
Rådhuset räcker inte till när sex personer ställs till svars för bolagsplundring på över 100 miljoner kronor i en stor ekobrottshärva.
Borås • Publicerad 10 januari 2008
Platsen för den historiska processen som snart börjar. Här i den gamla matsalen på regementsområdet ställs sex personer inför rätta för grova ekobrott.
Platsen för den historiska processen som snart börjar. Här i den gamla matsalen på regementsområdet ställs sex personer inför rätta för grova ekobrott.Foto: Jan Pettersson

Huvudpersonen är en 65-åring från Borås som misstänks ha blåst staten på minst 25 miljoner kronor i skatt. Rättegången beräknas pågå 40 dagar, utspridda från senare delen av januari till början av maj.

Förhandlingarna hålls i gamla regementsmatsalen, som numera bland annat används för konferense

Annons

– Vi kan inte blockera en sal i rådhuset under så lång tid och någon kände till att lokalen var tillgänglig. Därför blev det den, säger rådman Lars Arfvidson vid Borås tingsrätt.

Rättegångar har tidigare flyttats av säkerhetsskäl, senast förra året då processen om det brutala dådet mot Jovano Taikon hölls i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal.

– Men under mina år här har jag aldrig varit med om att rättegångar flyttas av andra skäl än säkerhetsskäl, säger Lars Arfvidson.

En pensionerad rådman från Göteborg går in som extra domare i målet. En annan domare ska täcka upp för Lars Arfvidson i tingsrätten.

Processer om ekobrott kan ibland bli mycket omfattande. Den som snart startar på regementsområdet verkar slå rekord i Borås.

– Vi försöker begränsa mål så gott det går. Men i detta fall anser jag det nödvändigt med denna omfattning för att få en helhetsbild av brottsligheten och upplägget bakom, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt vid ekobrottsmyndigheten.

Åtalet handlar främst om 30 så kallade skalbolag, med innestående vinster på över 100 miljoner kronor som borde ha beskattats. Men staten gick miste om skatt när bolagen tömdes på tillgångar. Vinster trollades bort med hjälp av påhittade förlustaffärer, underskott och bokföring som inte visade hur det egentligen stod till.

Det är åklagarens uppfattning, fast den åtalade 65-åringen hävdar att affärerna var helt lagliga.

Officiellt skilde sig mannen för många år sedan och utvandrade till Belgien. Men han fortsatte att vara synlig i Borås.

Han och exhustrun jobbade ihop på samma kontor i Borås och greps här under utredningens inledningsfas.

Åtalet i jättemålet 65-åringen åtalas för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer. Han nekar till allt. ”Man måste ha en idé. Det gäller att tjäna pengar”, har han sagt i förhör.En man i 70-årsåldern från Halland åtalas för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.Tre andra män åtalas för grova skattebrott och grov bokföringsbrott. En fjärde endast för grovt bokföringsbrott.65-åringen greps i Borås efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han satt häktad en tid, men släpptes senare.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons