Annons

Jätterättegång inleddes i dag

I en konferenssal på Militärpalatset startade i dag jätterättegången mot sex män som anklagas för grova ekobrott.
Borås • Publicerad 22 januari 2008
Den huvudmisstänkte boråsaren på väg till rättegången, till vänster hans advokat Hans Strandberg.
Den huvudmisstänkte boråsaren på väg till rättegången, till vänster hans advokat Hans Strandberg.Foto: Lennart Magnusson

Enligt åtalet plundrades bolag på över 100 miljoner kronor och en 65-årig boråsare pekas ut som huvudman. Han misstänks ha blåst staten på minst 25 miljoner kronor i skatt, men förnekar brott. Rättegången beräknas pågå 40 dagar, utspridda från nu till början av maj.

– Vi sitter i en provisorisk lokal. Men jag hoppas att det fungerar väl, så rådman Lars Arfvidson när förhandlingen började på morgonen.

Annons

Processer om ekobrott kan ibland bli mycket omfattande. Den som nu startat vid regementsområdet verkar slå rekord i Borås.

– Vi försöker begränsa mål så gott det går. Men i detta fall anser jag det nödvändigt med denna omfattning för att få en helhetsbild av brottsligheten och upplägget bakom, har vice chefsåklagare Ove Jäverfelt vid ekobrottsmyndigheten tidigare förklarat i BT.

Åtalet handlar främst om 30 så kallade skalbolag, med innestående vinster på över 100 miljoner kronor som borde ha beskattats. Men staten gick miste om skatt när bolagen tömdes på tillgångar. Vinster trollades bort med hjälp av påhittade förlustaffärer, underskott och bokföring som inte visade hur det egentligen stod till.

Det är åklagarens uppfattning, fast den åtalade 65-åringen hävdar att affärerna var helt lagliga. Officiellt skilde sig mannen för många år sedan och utvandrade till Belgien. Men han fortsatte att vara synlig i Borås.

Han och exhustrun jobbade ihop på samma kontor i Borås och greps här under utredningens inledningsfas.

? 65-åringen åtalas för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer. Han nekar till allt. ”Man måste ha en idé. Det gäller att tjäna pengar”, har han sagt i förhör.

? En man i 70-årsåldern från Halland åtalas för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.

?Tre andra män åtalas för grova skattebrott och grov bokföringsbrott. En fjärde endast för grovt bokföringsbrott.

? 65-åringen greps i Borås efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han satt häktad en tid, men släpptes senare.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons