"Jag tänkte på huset och grannarna"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Lars-Åke Green

När det började brinna på spisen agerade Yurub Guled Jama blixtsnabbt. Skickade ut barnen och släckte med brandfilten som AB Bostäder satt in en dryg vecka tidigare.

Måndagen kunde ha slutat i en katastrof om inte Yurub Guled Jama hade varit så snabbtänkt. En nyinstallerad brandfilt räddade förmodligen situationen från att utveckla sig till stor olycka.

BT berättade redan i gårdagens både i tidningen och på bt.se om branden.

Det hela utspelade sig i måndags. Yurub Guled Jama skulle laga mat på sin nyinstallerade spis. Plötsligt slog lågor upp ur kastrullen.

– Jag är inte van vid nya spisen som blir varm väldigt fort, säger hon.

På ett ögonblick hade området kring spisen förvandlats till ett eldhav. Yurub såg först till att få ut alla ur lägenheten, sedan gick hon själv tillbaka och hämtade ut brandfilten som AB Bostäder levererat och satt upp någon vecka tidigare.

– När dom var här och satte upp den trodde jag inte att den skulle vara till någon större nytta, men den fungerade verkligen, säger hon.

Tack vare att Yurub hade gått igenom och läst instruktionen hur brandfilten ska användas hade hon full koll och kunde agera så fort alla var ute ur lägenheten. Hon tror inte att alla vet hur brandfilten ska användas.

– Jag tänkte hela tiden på huset och grannarna och att något måste göras så snabbt som möjligt för att få stopp på elden. Det tar ju en stund innan brandkåren kommer, säger hon.

Ena dottern, Roda Hassan, var hemma när branden startade.

– Det är klart att jag blev lite rädd, säger hon.

Sonen, Aydrus Hassan, var i skolan och fick reda på händelsen genom att systern la upp en status på snapchat.

– Sedan läste jag om branden på bt.se. blev chockad och väldigt orolig och ringde min mamma som var på sjukhus, säger han.

Trots den allvarliga incidenten klarade sig Yurub med en brännskada på ena handen.

– Det var inte elden eller oljan i kastrullen som orsakade skadan utan något hett som fastnat på filten, säger hon.

Yurub Guled Jama har fått mycket beröm för sin snabba insats av både räddningstjänsten och AB Bostäder.

– Tack vare brandfilten och lägenhetsinnehavaren förhindrades troligen en större olycka, säger Sven Liljegren, vd på AB Bostäder.

Fakta

Brandfilt

Under 2015 håller AB Bostäder på att förse samtliga sina lägenheter med brandfiltar. Totalt kommer 7400 lägenheter att förses med brandfiltar som monteras i städskåp eller annat lämpligt förråd eller skåp.

Förhoppningen är att samtliga lägenheter ska ha en brandfilt innan året är slut.

Brandfilten kan användas som en första insats vid brand på till exempel spis, bränder i elektroniska apparater, bränder i mattor, bord eller i kläder med mera.

Visa mer...