Annons

Intyg krävs vid vab-dagar

Försäkringskassan i Borås har granskat ärenden där föräldrar begärt ersättning för vård av sjukt barn. I tio procent av fallen fanns misstanke om felaktigheter.
Nu kan det bli krav med intyg vid vabdagar.
Borås • Publicerad 16 februari 2008

Regeringen har tröttnat på bidragsfusket och föreslår att föräldrar måste skaffa frånvarointyg från dagis eller skolan när barnen är sjuka. Intyget ska skickas in i samband med att man begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn.

Intyget utfärdas av personalen där barnet går.

Annons

– Jag personligen tycker att det här vore bra. Det skulle underlätta vår handläggning, säger Lena Andersson, enhetschef för försäkringskassan i Borås.

Förra året gjordes riktade kontroller i Sjuhärad och Alingsås. 8000 ärenden mellan april och december granskades. Det handlar om föräldrar som begärt tillfällig föräldrapenning, eller vabdagar som det också kallas.

777 ärenden kontrollerades mer grundligt efter misstanke om fusk eller andra felaktigheter. Försäkringskassan kontaktade arbetsgivare för att se att föräldern var hemma med sjukt barn från jobbet.

– När det gäller tillfällig föräldrapenning är vi överraskade att det blir så mycket fel. Det är angeläget att få kontroll på det här, säger Svante Johnsson, biträdande försäkringschef i länet.

Av ärendena som granskades mer grundligt förekom mindre förseelser som fel datum eller ihopblandning av begärda vabdagar.

Men när någon jobbat och samtidigt begärt ersättning från försäkringskassan för vård av barn görs en polisanmälan. Dessutom granskas fler utbetalningar bakåt i tiden.

– En del föräldrar förstår inte att det här är brottsligt. De tror att det räcker med att bara betala tillbaka de felaktigt utbetalda pengarna, säger Svante Johnsson.

Förra året gjordes 233 polisanmälningar i länet om bidragsfusk mot försäkringskassan. 185 fall gällde ärenden där föräldrar misstänktes ha fuskat med vabdagarna.

Intyg Föräldrar som begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn som inte har fyllt 12 år måste ha intyg. Intyget ska skrivas under av personal på dagis, fritidshem och skola. Alltså där barnet vistas.Personalen ska på begäran av föräldern utfärda intyg så fort som möjligt.Målet är att minska missbruket av vabdagar. De nya bestämmelserna föreslås gälla från 1 juli.Men först ska Lagrådet granska förslaget innan det lämnas till riksdagen för beslut.

Källa: Regeringskansliet

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons