Annons

Intresse från Säpo efter ökad hotbild mot politiker

Säkerhetspolisen (Säpo) åker runt i Sjuhärad och informerar om en ökad hotbild inför valet.
Borås • Publicerad 18 maj 2014
Foto: TT

Nästa vecka blir det en extrainsats från polisen i samband med att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder på onsdag väntas till Borås.

– Vi har varit runt i samtliga kommuner över Västra Götaland och Hallands län tillsammans med polismyndigheten. Detta för att vi ska kunna lämna en gemensam hotbild mellan rikskrim, polismyndigheten och Säpo, så vi inte står med tre olika, säger Jane Strömberg, kriminalinspektör på Säpo i Göteborg.

Annons

Och det finns en ökad hotbild.

– Vi ser att det blir tuffare än valet 2010. Det är en ökad aktivitet. Att det är två val, klart att det kommer att påverka hotbilden.

Enligt uppgifter till BT ska det också finnas vissa kommuner i Sjuhärad som är mer utsatta än andra. Men vad som står i rapporten vill inte Säpo avslöja. Också då kommunens tjänstemän, valfunktionärer och politiker fått information har man varit förtegen kring den informationen. På mötet i Borås försökte deltagarna att få mer detaljerade uppgifter, men lyckades inte.

– Jag har varit med när Säpo har åkt i kommunerna och föredragit hur läget ser ut, säger Stefan Gustafsson, biträdande operativ chef vid polisen i Borås. De har använt sig av någon form av mätverktyg för att känna av hur det ser ut på extremistfronten i de olika områdena. Men det visas inte för oss på det viset.

Polisen i Borås har också fått uppgifter om skyddsvärda objekt.

– Då blir det en gradering av exempelvis telemaster och kanske någon som jobbar för försvaret, den typen av information. Och information om riksdagsledamöter som bor i kommunen.

Polisen i Borås får också information av kriminalunderrättelsetjänsten.

– Men det mesta av det är hemligstämplat.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons