Annons

Inte överens om någonting

Blocken står mycket långt ifrån varandra inför morgondagens möte om makten i Borås. De är inte ens överens om att det rör sig om förhandlingar.
Borås • Publicerad 12 november 2014

– Vi får börja om från början. De får göra om och göra rätt, säger kommunalrådet Annette Carlson (M).

Det enda de båda parterna verkar ha samma bild av är att de ska mötas klockan 14 i stadshuset. De kommer med mycket skilda bilder av vad träffen ska gå ut på.

Annons

– Vi är inte i någon förhandlingssituation ännu, säger kommunalrådet Annette Carlson (M). För att vi ska komma dit behöver vi klara ut en hel del frågor innan. Vi måste vara överens om vad som ska hända och under vilka former det ska ske. Vi behöver gå igenom så att de rödgröna förstår vad en förhandling är och på vilket sätt det sköts. Just nu är förtroende och tillit väldigt lågt.

Annette Carlson avslöjar inte vilka från Alliansen som ska delta i mötet.

– Det håller vi internt.

Carlson vill inte ge sin bild av vad som hänt från att valresultatet stod klart till dagens konfliktläge.

– Jag vet inte om det tjänar någonting till. Bilden blir ju väldigt spretig när det finns några som går ut och talar om saker som ett, inte har hänt och två, inte stämmer överens med sanningen. Vi har verkligen bemödat oss om att hålla samtal i slutna rum och inte delge vad som sägs, vem som säger det och hur. Där har det klart och tydligt brustit från de rödgröna. Det gör att just nu har vi inget förtroende för de personerna som är inblandade.

Det är de rödgrönas beskrivning av vad som hänt sedan samtalen i måndags som Carlson anser är felaktig.

– Deras beskrivning stämmer ju inte. Jag vill inte säga att de ljuger, för de tror säkert på vad de säger. Det finns saker vi måste reda i innan vi sätter oss och påbörjar någonting som överhuvudtaget kallas för förhandlingar.

De rödgröna förväntar sig något helt annat.

– Vi vill ha en förhandling, säger Ulf Olsson (S). Och vi har uppfattat de signaler vi fått som att detta är vårt första tillfälle som vi träffas för en förhandling. Eller andra, möjligtvis, men det var inte mycket till förhandling i måndags. Från vår sida kommer Tom Andersson (MP), jag, Pelle Höög (S) och så blir det Lennart Andreasson som representerar Vänsterpartiet.

Olsson har upprepat att de rödgröna är bereda att förhandla om alla frågor.

– Vi kommer att presentera ett utgångsbud kring vad vi är beredda att ställa upp på. Och vi kommer vara väldigt tydliga med att säga att vi är beredda att ta med oss de frågor de vill spela in i förhandlingarna, så att vi vet vad de kräver av oss.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons