Annons

Inte alltid julfrid för våra fyrbenta vänner

Choklad, skinka och fina paket.
Borås • Publicerad 18 december 2008
Veterinär Jonna Petersson håller koll på sina hundar Yoda och Leiah under jul och nyår. Allt för att de ska må så bra som möjligt.
Veterinär Jonna Petersson håller koll på sina hundar Yoda och Leiah under jul och nyår. Allt för att de ska må så bra som möjligt.Foto: Anna Claesson
Boxern Leiah är rustad för nyår med hörselskydd och feromonspray som fungerar lugnande.
Boxern Leiah är rustad för nyår med hörselskydd och feromonspray som fungerar lugnande.Foto: Anna Claesson
Det gäller att se upp med vad hunden stoppar i sig under julhelgen. Annars kan det sluta med en vistelse på Blå stjärnan.
Det gäller att se upp med vad hunden stoppar i sig under julhelgen. Annars kan det sluta med en vistelse på Blå stjärnan.Foto: Anna Claesson

För de flesta låter det som en perfekt jul men för djurägare gäller det att se upp.

Många potentiella faror lurar bland jultraditionerna.

Annons

– För de flesta blir julen en underbar tid men många av mina patienter mår inte bra under jul och nyår, säger Jonna Petersson, veterinär på Blå stjärnans djursjukhus.

Jonna vill göra djurägare uppmärksamma på att en sådan enkel sak som att bjuda husdjuret på choklad kan sluta illa.

– I choklad finns ett ämne som heter teobromin som är giftigt för både hundar och katter. Hundar blir oroliga, får hög puls och kan bli illamående, säger Jonna.

Varje år händer det att Jonna och hennes kollegor får ta hand om djur som ätit något olämpligt. Choklad och lök är giftigt, julskinka kan orsaka kräkningar och nötter kan täppa igen tarmarna på både hundar och katter. Sedan får man även se till så att katterna inte äter upp glitter eller julklappssnören.

– Om en katt ätit snören så slutar det nästan alltid med operation och då kan man fira jul både på roligare och billigare sätt, säger Jonna.

När väl julen är slut kommer helgen som många hundägare fruktar. Nyår, med dess smällare och raketer.

– Vi ser det här med smällare som ett växande bekymmer. Varför vet jag inte, kanske för att vi har med oss hundarna på ett annat sätt än vad vi hade tidigare, säger Jonna.

Enligt Jonna går det att träna bort rädslan för smällar hos en hund men det tar lång tid. Vill man ha en mer kortsiktig lösning finns det olika preparat att tillgå.

– Vi rekommenderar att man använder feromoner som är en naturlig doftsignal hos hundar. Det ger hunden en känsla av trygghet som är lugnande, säger Jonna.

Hon tycker att det första steget är att skapa en trygg miljö för hunden i ett rum där den tycker om att vara.

Annons

– Täck för fönstrena, spela musik så att inte smällarna hörs och använd något preparat om det skulle behövas. Katterna tycker jag att man ska ha inomhus så de inte blir rädda och springer bort, säger Jonna Petersson.

Anna Claesson

anna.claesson@bt.se

033-7000721

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons