Annons

Intagningar klara på Högskolan

I dagarna får 2 578 studenter besked om att de kommit in på Högskolan i Borås.
Borås • Publicerad 12 juli 2008

De allra flesta får ett positivt besked om sitt första val. Men dagens studenter följer inte reglerna lika strängt som tidigare generationer.

– Även om man inte har kommit in på sitt första val, ska man inte ge upp hoppet, säger vice rektor Jörgen Tholin. Det händer mycket mellan urvalen och mer för varje år som går.

Annons

Hans erfarenhet är att dagen unga inte håller sig till spelreglerna på samma sätt som tidigare. Man efteranmäler sig, man gör omval under tiden och många ångrar sig när de har kommit in på en utbildning.

I år genomförs för första gången en central antagning fullt ut. Det innebär att VHS: Verket för högskoleservice gör både den första och andra antagningen. Sedan tar respektive högskola/universitet över.

– Även efter andra urvalet har man stora chanser att komma in på den utbildning man vill, framför allt när det gäller kurser. Vi har också möjlighet att ändra antalet platser om söktrycket är mycket stort.

Det kan betyda justeringar mellan antalet platser inom lärarutbildningen och förskollärarutbildningen.

Sjuksköterskeprogrammet tillhör de populäraste i Borås inför höstens intagning, vid sidan av utbildningen till textilekonom respektive butikschef. fastighetsmäklarprogrammet har fortfarande många sökande. Ingenjörsutbildningen är på väg uppåt efter flera år med få sökande. Bibliotekshögskolan har sökande till alla platser, men inte så stort tryck. Intresset för informatik ökar långsamt bland studenterna. Antalet sökande till lärarutbildningen sjunker i Borås, precis som i resten av landet.

390 000 studenter i hela landet får i dagarna om de har kommit in på sökta program eller kurser. För första gånger sker hela förfarandet under de två föra omgångarna centralt. Intagning och besked ges av Verket för högskoleservice.

Beskedet lämnas via papper, mejl eller SMS, beroende på vad studenten själv önskar. Svaret ska ha lämnats den 28 juli. Besked i urvalsomgång 2 skickas ut den 4 augusti.

Inför hösten söker totalt 70 000 utländska studenter till svenska universitet och högskolor. En ingenjörsutbildning i Borås med 30 platser har lockat cirka 800 sökande.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons