Annons

Inne att äta ute i Borås

Uteserveringarna har kommit till Borås för att stanna.
När vårsolen börjar lysa flyttar caféerna och restaurangerna ut på gatan.
Borås • Publicerad 26 april 2008
Många trängs på uteserveringarna i centrum.
Många trängs på uteserveringarna i centrum.Foto: Jan Pettersson

För några år sedan hände det något i Borås. Helt plötsligt dök det upp en mängd uteserveringar på stadens gator och torg. Och nu har boråsarna vant sig vid att det skall vara så här.

Det är mysigt med alla uteserveringarna, tycker Christina Thonäng, Carita Pöykiö och Pernilla Ivarsson med sonen Viggo, som äter lunch på Sandwalls plats.

Annons

En bra uteservering skall vara barnvänlig, det skall finnas gott om utrymme och borden får inte vara för små, tycker de. Sandwalls plats är bra för här ser man mycket folk och det är ingen trafik.

30-40 serveringar har sökt tillstånd för uteservering de senaste åren och den trenden håller i sig även i år. Stadsbyggnadskontoret tillsammans med gatukontoret och polisen ger tillstånden.

Det är vissa regler som gäller. Bland annat är det viktigt att uteserveringarna inte stör tillgängligheten för funktionshindrade. Det måste vara minst en och en halv meter kvar för allmän yta utanför serveringen.

En grupp i kommunen med representanter från stadsbyggnadskontoret, gatukontoret och kulturkontoret håller på att ta fram ett stadsmiljöprogram. Under augusti skall gruppen lämna ett arbetsmaterial och syftet är att få en helhetssyn på miljön i centrum. Man tittar på gator, skyltar och belysning, men också uteserveringar.

– Många vill ha trädäck, men är det en gatuservering skall man sitta på gatan, säger stadsarkitekt Tomas Rossing, som bara tycker man skall tillåta trädäck om det är nödvändigt.

Han tycker också det är viktigt att titta över hur serveringarna skärmar av för sol och regn. Förra sommaren såg han en del regnskydd som han inte tycker passade in i stadsbilden.

– Det skall helst inte vara för mycket reklam på parasollerna och helst skall de vara i ljusa färger.

Överlag tycker han ändå att uteserveringarna i Borås ser bra ut, det viktigaste är att de passar in i stadsbilden.

– De får inte se ut som privata villaträdgårdar, inte vara för gulliga och personliga. Hellre gjutjärnsmöbler än plastmöbler. Är det en korvkiosk är det naturligt med enkla träbänkar på gatan.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons