Annons
Kostnaderna fortsätter att öka för Södra Älvsborgs sjukhus.
Borås • Publicerad 5 augusti 2008

Första halvåret var notan 14 miljoner kronor. Detta var en ökning med två miljoner jämfört med motsvarande period året innan, och nästan en fördubbling jämfört med 2006.

– Ett av skälen till de ökande kostnaderna är att vi tagit krafttag för att komma ikapp oss när det gäller vårdgarantin, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, processchef och tillförordnad chefläkare på SÄS.

Annons

Hon påpekar att SÄS får stå för kostnaderna för dessa patienter även om de finge vård på ett annat sjukhus.

– Att ta in hyrläkare är mer ekonomiskt för oss, och framförallt är det bättre ur ett patientperspektiv, att bli omhändertagen på sitt ordinarie sjukhus, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind.

Hyrläkarna utgör bara några få procent av hela läkarkåren på Södra Älvsborgs sjukhus. Kostnaden för en hyrläkare är dock i runda tal ungefär dubbelt så hög som för en fastanställd läkare.

– Å andra sidan är hyrläkartimmarna ren produktionstid. Våra ordinarie läkare ska ha semster, de ska gå på utbildning, de deltar i utvecklingsarbete. På kort sikt är hyrläkarna mer produktiva, men på lång sikt är det ingen bra lösning för de bidrar inte till utvecklingen av sjukhuset.

På SÄS används hyrläkare också inom de specialiteter där det råder brist på läkare, framför allt inom psykiatrin.

– Det är ett bekymmer när vi har många vakanser på läkarsidan som vi inte kan fylla. Inom de specialiteterna måste vi jobba aktivt för att säkra återväxten av duktiga läkare, säger Lise-Lotte Risö Bergerlin.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons