Annons

Ingvar Carlsson är Sahlins eviga stöd

I Borås syntes inte röken av någon ”Mosa Mona-kampanj”.
Borås • Publicerad 3 september 2010
Heja på! S-veteranen Ingvar Carlsson stödde sin partiledare och tyckte att angreppen på henne var felaktiga och orättvisa.
Heja på! S-veteranen Ingvar Carlsson stödde sin partiledare och tyckte att angreppen på henne var felaktiga och orättvisa.Foto: Lennart Magnusson

Igår fick partiledare Sahlin mycket applåder inför storpublik på Stora torget och hade stark uppbackning av S-veteranen och vännen Ingvar Carlsson.

Igår var det så dags för ett spelbolag att meddela låga odds på tipset att hon blir först att avgå efter valet.

Annons

Ett antal kritiska uttalanden i veckan från äldre toppnamn inom partiet om den rödgröna valrörelsens upplägg har knappast höjt stämningen heller.

Rutinerade nestorn Ingvar Carlsson, som inledde lunchmötet, fann också skäl att hålla fram sin efterträdares starka kvalitéer och kritiserade den borgerliga alliansen för negativa budskap om Sahlins lämplighet som statsminister.

– Och så försöker man skrämmas med Lars Ohly, som är djurgårdare precis som Ulf Adelsohn, la han till och fick skrattarna med sig.

Mona Sahlin satsade på att ge sitt anförande ideologisk nerv, och menade att alla som ser efter märker att skillnaderna mellan blocken är stora. De stora frågorna hamnar i skymundan i valrörelsen, beklagade hon.

– Det är mycket om Rut och fastighetsskatten, fast det handlar om så små siffror. Rut utnyttjas av några få procent av invånarna.

– Maud Olofsson säger att Rut-avdraget gör det möjligt att någon annan går ut med din hund. Jag undrar för min del om det är sådant som bygger vår framtid.

– Jobbet är okej. Men jag väljer att lägga pengarna på lärarna i skolan, det är mitt val. Det finns en väg till kunskapsskolan och det är fler lärare i klassrummet, sa hon och fick livligt bifall.

Sahlin varnade också för att alliansregeringens femte steg i förvärvsavdraget inte lär vara det sista. Reinfeldts trappa har naturligtvis fler steg än fem, menade hon.

Arbetarkommunens ordförande Yvonne Persson tackade partiordföranden med blommor och uppmanade de många sympatisörerna på torget att gå ut och kämpa under de återstående veckorna.

Denna maning till intern samling fanns också, lätt beslöjad, med i Ingvar Carlssons tal. Han säger till BT efter mötet att partiets företrädare ska sluta upp bakom sin partiledare när det är 3-4 veckor kvar till valet.

Annons

– Vi har högt i tak i partiet, alla vi ledare har varit utsatta för Rosornas krig. Det som nu sagts av några personer var inget märkvärdigt, men de borde ha begripit att det skulle utnyttjas.

Giftpilarna från partikamraterna

”Att man inte kommit med ett valmanifest tre veckor före valet tyder på att man har stora problem”,

Kjell-Olof Feldt, tidigare finansminister

”Jag kan förstå det rödgröna samarbetet, men jag tror att Socialdemokraterna förlorar många väljare till Miljöpartiet. Det ser man i storstäderna. Många ungdomar och så kallade intellektuella tar Mp före S, och det har man inget svar på.”

Björn Rosengren, tidigare näringsminister

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons