Annons

Ingen skattehöjning i VG-regionen

Nästa års regionala budget för Västra Götaland klubbades i eftermiddag utan stort besvär för den rödgröna minoritetsledningen.
Borås • Publicerad 11 juni 2013

Men frågan om man kommer att återkomma i höst med ett förslag om höjd skatt blev hängande i luften.

De båda mötesdagarna har i hög grad handlat om hur mycket de nästan 40 miljarder kronorna i skatter och statsbidrag kommer att räcka till under nästa år.

Annons

För debatten under måndagen om att sjukvården är underfinansierad fick sin parallell under gårdagens diskussion om kollektivtrafiken.

För att bekosta alla de satsningar på ny och förstärkt kollektivtrafik som lagts fast i ett program för åren 2014-16 fattas det i storleksordningen 550 miljoner kronor, påpekade Jonas Andersson (FP) och fick medhåll av kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Frick (MP).

Den borgerliga oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, vill samtliga öka Västtrafiks intäkter med högre biljettpriser, men de rödgröna håller fast vid att taxehöjningen 2014 ska ligga på redan fastslagna sex procent.

– Fast då är frågan är om ni ska dra ned på trafiken istället, eller återkomma i höst med ett förslag om höjd skatt, funderade Andersson provokativt i talarstolen utan att få någon kommentar.

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) får istället frågan efter mötet av BT och medger att utmaningarna är stora.

Förutom nödvändiga, men kostsamma satsningar på kollektivtrafiken kan det bli sämre skatteutjämning, men åt andra hållet även stora engångsintäkter i form av stora återbetalningar av sjukförsäkringspremier (AFA-pengar), påpekar han.

– Jag skulle gärna vilja svara dig ett klart ja eller nej, men det går inte. Det finns för många osäkra faktorer, så det får bli om och men istället. Men jag kan säga att jag hoppas slippa gå till regionfullmäktige med den här politiska konstellationen i höst och föreslå höjd skatt.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons