Annons

Imamer besökte torget i Borås – svarade på frågor om islam

Kampanjen ”Fråga en muslim” är just nu på en resa genom Sverige. Den organiseras av Islams Ahmadiyya församling och syftet är enligt en av imamerna, Agha Yayha Khan, att sprida kunskap om islam.
Borås • Publicerad 11 maj 2022
"Fråga en muslim" på torget i Borås. Agha Yahya Khan är imam i Göteborg. Idag är han i Borås och svarar på boråsarnas frågor om islam.
"Fråga en muslim" på torget i Borås. Agha Yahya Khan är imam i Göteborg. Idag är han i Borås och svarar på boråsarnas frågor om islam.Foto: Lars-Åke Green

Han säger att samfundet saknar makt och resurser att publicera vad de själva tycker.

– Vi försöker därför att sprida kunskap om islam på det här sättet, genom dialog med människorna.

Imamerna  Rizwan Afsal och Kashif Virk i samtal med en kvinna om hur de ser på Paludans koranbränningar och hur man ska bemöta det.
Imamerna Rizwan Afsal och Kashif Virk i samtal med en kvinna om hur de ser på Paludans koranbränningar och hur man ska bemöta det.Foto: Lars-Åke Green
Annons

Den sanna läran enligt ahmadiyya muslimerna går ut på fredliga lösningar på konflikter, kärlek och dialog. Enligt den läran får man inte använda våld i religionens namn.

Vilka är det mest som kommer fram och är nyfikna?

– Det är både svenskar och invandrare, andra muslimer.

Vilken fråga är den som dyker upp mest?

– Just nu är det många frågor om koranbränningar.

Vad brukar ni svara på den frågan?

– Naturligtvis som en muslim, skadar det våra känslor, men vi ahmadiyya muslimer försöker att sprida den läran som koranen lärde oss och det är att om någon gör fel, ska vi inte göra samma sak, säger Agha Yahya Khan.

Att gå ut och bränna bilar och orsaka skada, det går helt emot islam, menar Agha Yahya Khan och säger att från deras sida är de jättetydliga med den saken.

Här saknas innehåll

En annan fråga imamerna alltid får är kvinnans ställning inom islam och jämställdhet.

Vad svarar ni på det? Vad säger islam om jämställdhet?

Annons

– Kvinnan och mannen är jämställda inom islam. I guds öga har både kvinnan och mannen samma värde, säger Agha Yahya Khan.

Han säger dock att det är stora skillnader på kvinnans ställning inom olika kulturer. Men det har ingenting med religion att göra, påpekar han.

En annan brinnande fråga från unga killar handlar om ”jihad”. Många unga killar tror att jihad betyder ”heligt krig”. Men det är fel.

– Jihad betyder kamp. Kamp mot sig själv, kamp mot onda gärningar, kamp mot satan.

Varför är frågan om jihad så intressant för unga killar?

– På grund av IS. De har fått en falsk bild via sociala medier, det är till och med några som har åkt till olika muslimska länder för att kriga och döda andra människor. Därför är vårt mål att nå ungdomar.

Agha säger att enligt islam får man använda samma medel som opponenterna.

Han förklarar det så här:

– Dagens jihad sker genom media. Idag är det ingen som attackerar islam med vapen, de som tycker illa om islam attackerar med pennan, genom att skriva ner religionen och ge en felaktig bild av den. Det är så vi också måste föra vår kamp, med pennan.

Makten sitter i pennan, det är så man försvarar sig och når ut på bästa sätt, förklarar Agha Yhya Khan.

Annons

Hur tas ni emot av människorna där ute?

– Vi har fina erfarenheter, alla ställer bra frågor och är glada att vi vill besvara dem, säger Agha Yahya Khan.

Han säger att han ofta får frågor om vad han som imam tycker om Sverige.

– Jag brukar säga att för mig som troende så är Sverige ett paradis på jorden, här får jag göra som jag vill, säger Agha.

Han betonar att han inte bara har rättigheter utan även skyldigheter att respektera landets lagar och andra människor. Och att han här kan leva som han lär.

”Kärlek för alla, hat mot ingen”
Islams Ahmadiyya församlingens motto.
Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons