Annons

I dag får Thomsgård sitt pris

I eftermiddag får Lina Thomsgård, grundare av jämställdhetsprojektet Rättviseförmedlingen, Sparbanksstiftelsen Sjuhärads pris vid konferensen Mötesplats sociala medier i Borås. Priset är ett stipendium på 100 000 kr.
Borås • Publicerad 6 maj 2014
Foto: Helena Berg

Under eftermiddagens konferens medverkar också bland annat GT:s chefredaktör Frida Boisen.

I samband med att det blev klart att Lina Thomsgård får priset i mars gjorde BT den här intervjun:

Annons

Vinnaren av 2014 års Sociala medier-pris är avslöjad: Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård får 100 000 kronor. Vad hon tänkt göra med pengarna? Dela med sig, förstås.

Hon får Sparbanksstiftelsen Sjuhärads Sociala medier-pris på 100 000 kronor för att ha startat och drivit projektet Rättviseförmedlingen över sociala medier. Lina Thomsgård väljer att ge 20 000 kronor till nätverket StreetGäris och att dela resten mellan sig själv och dem som fortsätter driva Rättviseförmedlingen efter henne.

Själv beskriver Lina Thomsgård Rättviseförmedlingen så här:

– En redaktion kanske behöver en expert och har en jättefin lista med personer som dom brukar ringa: Roger, Bengt, Erik, Hans och så vidare. Om de vill berika den listan med andra, så kontaktar dom Rättviseförmedlingen och tillsammans gör vi en efterlysning på facebook och twitter alldeles kostnadsfritt. Vårt enorma nätverk bidrar med namn som kan passa, på kvinnor eller folk vars bakgrund inte är svensk. I slutändan får redaktionen ett större nätverk och urval och vi slutar skildra samhället genom 80 procent killars ögon.

Konceptet har gjort succé: Microsoft, EMI Music, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio är bara några av de företag som Rättviseförmedlingen bistått med expertlistor.

Även om Lina Thomsgård nu lämnar Rättviseförmedlingen för jämställdhetsprojektet SKAP, har hon redan hunnit ta emot en rad utmärkelser sedan Rättviseförmedlingen grundades 2010. Hon har fått pris av DN, Aftonbladet, Dagens Media och även blivit en återkommande krönikör i Fokus. Men som barn drömde Lina Thomsgård om att bli politiker.

– När jag var fem ville jag bli statsminister, det verkade kul att få prata i mikrofoner i tv. Jag fattade inte varför alla garvade när jag sa det, tills jag förstod att statsministrar var killar, säger Lina Thomsgård.

Korridorspolitik har Lina Thomsgård fortfarande inte gett sig på, men mest för att hennes sociala aktivism redan tar upp all tid. Enligt Jan Nolin i sociala medier-juryn, har Lina Thomsgård rättviseprojekt påverkat vem som numera kommer till tals i medierna:

– Sociala medier har en tendens att ta hänsyn till vilken kultur vi kommer ifrån och vad vi arbetar med och minska det antalet röster som kommer in till oss. Det här är något som Rättviseförmedlingen motverkar, säger Jan Nolin.

Enligt Twitters popularitetsbarometer är Lina Thomsgård en av de mest inflytesrika svenska twittrarna inom PR och sociala medier just nu.

2014 års vinnare av Sociala medier-prisetet, Lina Thomsgård, väljer att dela med sig av prissumman på 100 000 kronor. Jan Nolin till vänster och BT:s chefredaktör Stefan Eklund till höger sitter båda i juryn som utsett vinnaren.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons