Annons

Husbyggen vid Tolken kan få ny prövning

Länsstyrelsen och länsrätten ger byggnadsnämnden rätt.
Borås • Publicerad 22 februari 2009

Nu återstår att se om kammarrätten prövar ärendet.

Striden handlar om en markägare skall få bygga nya hus vid Storegården i Äspered. Ärendet har vållat politisk strid och grannarna har överklagat.

Annons

Nyligen kom länsrättens besked att man avslår överklagandet från grannarna. Nu har de gått vidare och vänt sig till kammarrätten där de begär prövningstillstånd.

Hösten 2004 vållade ärendet strid i kommunstyrelsen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var starkt kritiska till att den borgerliga majoriteten gav klartecken för utbyggnad av fem småhus i området. Kritikerna hänvisade till områdets höga naturvärden och till att ingen detaljplan togs fram.

Även i byggnadsnämnden var politikerna oeniga men också stadsbyggnadskontorets tjänstemän sa nej till planerna på nya hus.

Efter att majoriteten i byggnadsnämnden lämnat positivt förhandsbesked till bygglov överklagade grannarna. I april 2006 fick de rätt av länsstyrelsen som skickade tillbaka ärendet till byggnadsnämnden och ville ha skäl till varför inte en detaljplan togs fram.

Markägaren ändrade sin ansökan och beslöt att bygga tre i stället för fem hus. Byggnadsnämndens majoritet gav åter positivt förhandsbesked.

Återigen överklagades ärendet, men den här gången fick byggnadsnämnden rätt och länsstyrelsen avslog överklagandet. På samma linje går nu också länsrätten och menar bland annat att de nya husen inte medför så stora olägenheter för grannarna och inte heller försvåras den framtida planläggningen i området.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons