Annons

Hur svarar partierna om adminstratörer och sjuksköterskor

Publicerad 7 september 2018

Personalen i Västra Götalandsregionen ökar kraftigt, med mer än 1000 mätt i antal nettoårsarbeten under de båda senaste åren.

Dock är det administrativa befattningar som ökar allra mest, medan antalet sjuksköterskor bara stigit mycket marginellt.

Annons

1. Vilka är era viktigaste förslag för att minska bristen på sjuksköterskor?

2. Vad anser ert parti om tillväxten av administrativa tjänster i Västra Götalandsregionen?

Kristdemokraterna (Conny Brännberg)

– Det är en kombination av många saker som behövs. Ledarskap, arbetsmiljö och löneutveckling står i fokus. Vår personal måste ges större inflytande och kunna förändra, och politikerna ska inte lägga sig i detaljer.

– Många som anställts är leg. sjuksköterskor, men arbetar som chefer och räknas in i statistiken som administratörer. Det är en medveten satsning men ser just nu märkligt ut i statistiken.

Socialdemokraterna (Agneta Andersson)

– Konkurrenskraftiga löner, förbättrade arbetsvillkor med scheman som ger tid för återhämtning såväl på arbetstid som fritid, kompetensutveckling och ökad delaktighet. Bättre villkor gör att fler vill bli kvar.

Annons

– Det är inte acceptabelt att administratörerna blir fler och sjuksköterskorna färre. Vi vill se över hela organisationen och dess styrmodell, och anser att vårdvalen driver upp administrationen.

Centerpartiet (Maria Andersson)

– Det gäller att få dem att stanna i yrket. Erfarenhet ska synas i lönekuvertet och fler sjuksköterskor ska få sin specialisering betald. OB-ersättning för tunga pass på helger ska höjas.

– Administrationen förstärker vården. Exempelvis fler medicinska sekreterare som avlastar läkare och sjuksköterskor och fler i serviceyrken som sköter andra kringuppgifter, allt detta räknas som administration.

Liberalerna (Nanna Siewertz Tulinius)

– Liberalerna vill införa fler karriärsteg för vårdens medarbetare, där utbildning och ansvar belönas. Bättre villkor är en förutsättning för att klara vårdens behov.

– Vården ska styras med mindre administration och mer tillit. Vårdpersonal ska ha mandat för lokala beslut och få chansen att arbeta på toppen av sin kompetens. Vissa administrativa tjänster kan vara en hjälp i detta.

Annons

Miljöpartiet (Linus Sandkvist)

– Vi behöver hälsofrämjande arbetsplatser och hållbara arbetstidsmodeller med inriktning på arbetstidsförkortning. Det ska även vara möjligt att karriärklättra inom Västra Götalandsregionen.

– Samtidigt som vi behöver fler sjuksköterskor, behövs även administrativa tjänster som avlastar de sjukvårdande yrkena från administration och där är även digitaliseringen av hälso- och sjukvården en viktig del.

Vänsterpartiet (Lena Karlsson)

– Vi behöver satsa mer pengar på vården. Höjda löner och kortare arbetstid för de med obekväma tider får fler att stanna kvar på kort sikt. På lång sikt får vi fler att utbilda sig och välja oss som arbetsgivare.

– Administrationen har ökat orimligt! Vi vill få slut på marknadsanpassningen med vårdval och privatiseringar som leder till vinstuttag av våra skattepengar och mycket onödig administration.

Moderaterna (Dan Åberg)

– Värna kontinuiteten och ge bättre arbetsvillkor, ersättningar och karriärvägar. Uppgiftsväxling så kompetens används på bästa sätt. Vi har redan fördubblat OB-natt och utökat betald specialistutbildning.

Annons

– Färre anställda per chef ger ett mer närvarande chefskap och bland dessa finns även sjuksköterskor. Inom IT finns nu fler anställda och färre konsulter. Men pappersarbetet bör minska i vården.

Sverigedemokraterna (Heikki Klaavuniemi)

– Öka attraktiviteten för yrket inom det offentliga. Fortsätta med löneutveckling för dem och undersköterskor. Erbjuda digitala larm och fria parkeringar.Fortsätta med arbetsuppgiftsväxlingar.

– Detta går i linje med målet om arbetsuppgiftsväxlingar men har inte landat rätt. Vi har mer administrativa tjänster än någonsin förr men vårdproduktionen ökar tyvärr inte. Vi måste finna var systemet brister.

Jan LindstenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons