Annons

Hundarna i Borås kan få egna badplatser nästa år

I Borås är det fritt fram för hunden att bada i alla sjöar som inte är kommunala badplatser.
Borås • Publicerad 14 juli 2008
daisy hoppar gärna i Viskan vid Ryda för ett bad. Och helst ska matte Monica Johansson slänga i många och stora pinnar som hon får simma efter.
daisy hoppar gärna i Viskan vid Ryda för ett bad. Och helst ska matte Monica Johansson slänga i många och stora pinnar som hon får simma efter.Foto: Bengt Lagerstedt

Men nu diskuteras om man skall ta fram särskilda badplatser för hundar.

Många hundar gillar att bada och varje år hör hundägare av sig till miljökontoret och undrar vilka regler som gäller för hundens bad.

Annons

I Borås finns inga särskilda badplatser för hundar. Däremot är det förbjudet för hunden att bada på de kommunala badplatserna under badsäsong från första maj till första september.

På Almenäs badplats får man inte ha med hunden alls, den får inte ens vara med på gräsmattan under den här tiden.

– I den kommunala ordningsstadgan finns de kommunala badplatserna listade och där får hunden inte lov att bada, säger miljöinspektör Carin Christensen. Men i princip kan hunden bada i alla andra sjöar. Och det är tillåtet för hunden att bada i Viskan.

I samband med att fritids- och turistkontoret och miljökontoret ser över de kommunala badplatserna diskuteras också om man skall ta fram särskilda badplatser för hundar.

Det kan innebära att man nästa år har mer specifika platser där det är lämpligt för hundarna att bada, säger Carin Christensen. En del andra kommuner har avsatt särskilda badplatser för hundarna. I Malmö har till exempel en lång strand avsatts.

Monica Johansson har en hund som älskar att bada. Daisy är en blandning av schäfer, labrador och New Foundland och hoppar gärna i Viskan vid promenaderna på Ryda.

– Hon tar chansen när det går att bada och det är dessutom bra för henne då hon har eksem. Badet stillar klådan, berättar Monica Johansson.

Om det fanns en särskild badplats i Borås för hundar skulle hon nog gå dit med Daisy och berättar att man varit på en sådan badplats på Öland.

Att hundar badar tillsammans med människor ser Carin Christensen inte som någon smittorisk. Hundarna bajsar och kissar inte i vattnet. Däremot kan badande uppleva det störande med hundar i vattnet.

Inte för hundar

Kommunhala badplatser i Borås. Här är det inte tillåtet att bada hunden.

Almenäs

Byttorpssjöns badplats

Kypesjöns badplats

Sjöbo badplats

Transåssjöns badplats

Dalsjöns badplats

Marsjöns badplats

Rammsjöbadet

Skansasjöms badplats

Tolkens badplats

Asklanda badplats

Frufällans badplats

Skalle badplats

Sparsörs badplats

Tämta badplats

Sandareds badplats

Sjömarkens badplats

Östra Valsjöns badplats

Bogrydssjöns badplats

Bua badplats

Storsjöns badplats

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons