Annons

Humorprogrammets hån får Palmén att rasa: "Rent jävla skitsnack"

"Att riva tältläger är en tradition som är lika vanlig som pepparkaksbak i vintertid i Borås." Borås Stads hantering av tiggarna hånas i Sveriges radio.
Borås • Publicerad 5 november 2014
Foto: 

– Det är rent jävla skitsnack, rasar kommunalrådet Lena Palmén (S).

Det var i SR:s humorprogram Tankesmedjan som programledaren Moa Lundqvist presenterade det föga smickrande priset Sveriges sämsta vinterkommun.

Annons

– En dålig vinterkommun är en kommun där det kommunala styret inte bryr sig om hemlösa EU-migranter som fryser ihjäl under vintern. Förslag som att riva tältläger, vägra ge ekonomiskt stöd till ideella organisationer som erbjuder härbärge samt att bara ge bort en biljett hem är klassiska grepp som kommunpolitiker tagit, sa Lundqvist.

Tankesmedjan hade nominerat en kommun. Borås.

– Borås kvalar in direkt. Borås styrande kommunpolitiker verkar vara rörande överens om att hemlösa EU-medborgare som vistas i kommunen måste bort till varje pris. Att riva tältläger är en tradition som är lika vanlig som pepparkaksbak i vintertid i Borås.

Programledaren fortsatte håna:

– Borås kommun väljer att gör sitt allra sämsta. Oj, vad Borås politiker är vidrigt usla på att vara en vinterkommun. För Borås kommun räcker det inte att riva tältläger, betala en buss för att skjutsa hem EU-migranter samt att låta polisen köra folk upprepade gånger. I Borås vill man även göra så att det härbärge där några försökt skydda sig från kylan tas bort från EU-migranter.

– Borås är en så dålig vinterkommun att de nästan borde ta hem priset direkt.

Lena Palmén, som arbetat mycket med tiggarfrågan, blir rosenrasande när hon hör vad som sagts.

– Det är rent jävla skitsnack. Att säga att vi inte har gjort någonting är lögn. Jag blir riktigt förbannad när jag hör det här, säger hon.

– Jämför man våra platser på härbärget med resten av städerna i Sverige är vår andel betydligt mycket högre. De flesta har ingenting. Förra året hade vi öppet alla platser och då var det bara EU-migranter som bodde där. Nu har vi valt att fördela de jämnare.

Några planer på att bygga ut härbärget, som rymmer 16 platser, finns inte i nuläget.

Annons

– Att vi ska fixa fram boende åt 70 personer går inte. Vi klarar inte det. Vi kommer nog aldrig landa i sådana stora volymer.

Många andra städer i Sverige har under det senaste året tagit itu med tiggarfrågan på olika sätt. Palmén menar att Borås Stad gått väldigt varsamt fram.

– När vi rev tältlägret anlitade vi tolkar och erbjöd resa hem. I andra städer tog man fram bulldozern. I Helsingborg öppnade man en kall lokal under en bro. Hur humant är det? Men de städerna ger sig inte SR på.

Påståendet om att Borås "vägrar ge ekonomiskt stöd till ideella organisationer", säger Palmén:

– Vi arbetade fram ett samarbete med frivilligorganisationer men måste få med oss alla på banan. Det är inte helt lätt för dem heller. De måste också känna att de hittar rätt.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons