Annons

Hovrätten fällde unga taxirånare

Hovrätten fällde i dag två tonårskillar som tidigare friats av tingsrätten från ett brutalt rån mot en taxichaufför i Borås.
Borås • Publicerad 11 mars 2010
Taxichauffören fick upp armen i sista stund, så att knivhugget träffade i axeln.
Taxichauffören fick upp armen i sista stund, så att knivhugget träffade i axeln.Foto: Privat/Arkiv

En kille som var 17 år då rånet inträffade men som nu fyllt 18 döms till nio månaders sluten ungdomsvård för rån, övergrepp i rättssak, med mera.

Hans 15-årige kompis fälls för rån och grov misshandel och för honom blir det ungdomsvård som socialtjänsten ska besluta om.

Annons

15-åringen döms även att betala drygt 64 000 kronor i skadestånd och den äldre killen ska betala 49 000 kronor.

Borås tingsrätt friade killarna från dådet då den ansåg att förundersökningen hade avgörande brister:

Offret fick aldrig peka ut de misstänkta i en fotokonfrontation och inga försök gjordes att säkra fingeravtryck trots att övervakningsbilder från taxin visade att rånarna inte bar handskar. Domstolen i Borås tyckte också att kvaliten på bilderna var lite dålig.

Men hovrätten gör en helt annan bedömning. Den anser att bilderna och rånarnas kläder pekar på att killarna är skyldiga. Och en kniv som togs i beslag hos en av dem stämmer överens med vapnet som rånarna hade. Tillsammans räcker alla omständigheterna för fällande dom killarna, menar hovrätten.

BT har tidigare berättat om taxichauffören som i höstas körde två killar från Borås till Frölunda i Göteborg där han rånades under knivhot. Bytet blev 5000 kronor, mobiltelefoner, plånbok och klocka.

En av killarna högg chauffören mot halsen med en kniv. Men han träffades i armen som han satt upp för att skydda sig. Rånarna hotade även att döda mannen om han gjorde polisanmälan.

Killarna fälls också för narkotikabrott, med mera.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons