Annons

Hoten mot politiker ökar

Hicham El Horr, ordförande för Ung vänster Älvsborg hotades senast förra veckan. Nyligen drabbades också en annan ledande politiker. Nu lyfter Borås stad frågan om politikernas säkerhet.
Borås • Publicerad 27 mars 2012
Foto: Frida Klingberg
Foto: Lars-Åke Green

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan början av 2000-talet undersökt hur vanligt det är att folkvalda drabbas av hot. Och hoten ökar. Även i Borås förekommer det att politiker drabbas, men enligt Svante Stomberg som är kommunchef handlar det ändå om enstaka fall.

– Tack och lov har vi inte sett några allvarligare händelser än så länge. Det är inte i stor omfattning, men det händer.

Annons

Minst två politiker har drabbats den senaste tiden. En ledande politiker hotades indirekt för ett par veckor sedan. I slutet av förra veckan fick Ung vänsters ordförande i Älvsborg, Hicham el Horr ett hotbrev. Det har han fått flera gånger tidigare men det som gjorde det värre den här gången var att hans sjuåriga lillebror fick leverera brevet till honom.

– Det var ett gäng som stannade honom och frågade om han var min bror. Då fick han ett brev han skulle ge till mig. Jag har inte berättat för honom vad som stod i det, jag vill inte att han skall bli orolig.

Hicham el Horr menar att han får ta emot hot någon gång i månaden.

– Sedan valet 2010 har det blivit väldigt mycket. Först gången det hände skakade jag. Blev rädd. Men nu är jag van. Jag har bra stöd av mina vänner.

Han har ännu inte gjort någon polisanmälan om hot. Men om det fortsätter kommer han att anmäla. Svante Stomberg berättar att det är praxis att anmäla när en förtroendevald hotas.

– Vi uppmanar alltid att man skall anmäla. Men jag tror att det finns ett mörkertal också. Det kanske vore en bra idé att samla in alla anmälningar kvartalsvis från polisen för att ha bättre koll på hur det ser ut.

Samarbetet med polisen är centralt när det gäller hot mot förtroendevalda. Stomberg fortsätter.

– De är experterna och bedömer hotbild och liknande. Tar beslut om det behövs bevakning eller skydd.

Hur skyddad man är i kommunhuset har också blivit föremål för utredning på sistone. En grupp bestående av bland annat förvaltningschefer har samlats några gånger för att diskutera säkerheten.

– Det är två frågor vi tittar på, säkerhet och värdskap. Men det man kan säga är att vårt kommunhus är väldigt öppet. Ovanligt öppet jämfört med andra kommunhus tror jag. Och det är viktigt. Men vi tittar på om vi behöver göra några förändringar.

Sveriges kommuner och landsting sammanställer varje år, sedan början av 2000-talet hot mot förtroendevalda. De har sett en viss ökning.

Från och med 2011 ligger ansvaret hos Brottsförebyggande rådet att sammanställa hot och våld mot förtroendevalda på alla nivåer. Den första sammanställningen kommer i höst.

2009 genomförde Anders Sundell, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, tillsammans med två kollegor en enkätundersökning där samtliga kommunfullmäktigeledamöter i landet, 13000 stycken inbjöds att delta.

Resultatet visade att ungefär var femte heltidspolitiker hade blivit hotad. Hoten bestod mest av mejl, brev eller telefonsamtal. I några fall förekom våld.

Två händelser som stack ut i undersökningen var dels en beställning av kista till en politiker. En annan om en bilist som försökte köra på en manlig politiker och dennes hustru på öppen gata.

Undersökningen visade också att nästan var tredje Sverigedemokrat hade blivit hotad i någon form. Elva procent av Vänsterpartisterna, nio procent av Moderaterna och åtta procent av Socialdemokraterna.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons