Annons

Hot bakom Bandidosrazzia

I höstas slog polisen till mot Bandidos i Borås och sökte bevis i en utredning om hot mot en polis.
Några sådana hittades inte. Men polisen tog med en känd Bandiosanhängare från lokalen och nu åtalas han för hotet.
Borås • Publicerad 22 januari 2008

Han är 24 år och anses av polisen tillhöra kärnan i avdelningen som mc-gänget håller på att etablera i Borås.

I oktober ringde han polisstationen i Borås. Mannen var upprörd för att hans bror fått böter efter att inte ha blinkat i en rondell. Ilskan riktades inte mot den som tog emot samtalet utan mot en annan polis:

Annons

– Han ska ge fan i att jaga min bror. Han gör tydligen allt för att brorsan ska tappa körkortet. Han ska passa sig, annars får han med Bandidos att göra!

Ungefär så sa han, enligt personen som svarade i telefonen.

Dagen därpå mötte mannen just den polis som han irriterat sig på. Då var budskapet att han borde passa sig.

Händelserna ledde till utredning om hot mot tjänsteman. Kort efteråt slog både uniformerad och civilklädd polis från Borås och Göteborg till mot Bandidos torp utanför Borås. BT har tidigare berättat om tillslaget.

Handlingar som nu blivit offentliga visar att hotet var ett av skälen till razzian då åtta personer omhändertogs eller hämtades till förhör.

En av dem var 24-åringen som förnekar hot:

– Så korkad är jag inte att jag ringer till en polisstation och hotar en polis, har han sagt i förhör.

Polisen försöker avsiktligt störa vissa kretsar som anses kriminella. Utredningen om hotet visar att det irriterat 24-åringen. Och just polismannen som nämndes i telefonsamtalet verkar vara en person han retat sig mycket på.

Som BT tidigare berättat finns bara en fullvärdig Bandidosmedlem i Boråsavdelningen. Men enligt polisen tillhör 24-åringen sedan länge kärnan. I förhören om hotet tiger han inte om sina sympatier:

– Varför jag är med? För att det är en rolig grej, det är ju liksom vänskap och sånt där.

Annons

Han anser inte att gänget är kriminellt:

– Vad dom som är med har gjort innan vet jag inte. Men nu har dom inte gjort ett skit förutom att hålla till på klubben. Vad dom gjort i sina förra liv kan jag inte ta ansvar för.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons