Annons

Hoppet - kvinnorna, kryddorna, kampen

Hajar Alsaidan var bara 13 år gammal när hon startade föreningen Hoppet som syftar till att stärka kvinnor som lever i utsatthet. På tisdagskvällen gästade hon Norrbyhuset.
Borås • Publicerad 1 mars 2022

Hajar föddes i ett flyktingläger men växte upp i Hammarkullen i Göteborg. Uppväxten där präglar henne på alla sätt:

– Hammarkullen var en plats där jag kände mig begränsad som flicka. Jag kommer också från en kultur där kvinnan inte förväntas ha egna åsikter och leva sitt liv som hon vill.

Tisdagskväll på Norrbyhuset. Hajar Alsaidan är grundare av Hoppet. Hon har också skrivit boken ”Hoppet–Kvinnorna, kryddorna, kampen”.
Tisdagskväll på Norrbyhuset. Hajar Alsaidan är grundare av Hoppet. Hon har också skrivit boken ”Hoppet–Kvinnorna, kryddorna, kampen”.Foto: Lars-Åke Green
Annons

Hajar visste att om en förändring skulle ske så måste hon stå för den själv. Som trettonåring bestämde hon sig att sätta sig emot de förtryckande strukturerna. Där och då föddes organisationen Hoppet.

Hoppet är ett socialt företag där kvinnor som lever i olika typer av utsatthet lagar och säljer sin egen mat. En dag samlades kvinnorna och gjorde ett storkok. De gjorde ett inlägg på Facebook och skrev att man kunde köpa en portion mat för billig peng av dem.

Facebook-inlägget fick väldigt många delningar och folk ringde från hela Sverige för att fråga om Hoppet som koncept fanns i andra städer.

Då visste de att de hade prickat rätt.

Hoppet är idag en organisation som sysselsätter 50 kvinnor som träffas regelbundet och lagar mat som de sen säljer via sin hemsida. Men vägen dit var lång och motståndet från männen hårt. Men Hajar och kvinnorna gav inte upp.

Vad kom den här styrkan ifrån?

”– Rädslan var min vägledare.”
Hajar Alsaidan

– Det kom av rädslan att behöva bli den kvinnan som jag förväntades vara. Jag ville inte leva en förtryckt kvinnas liv. Rädslan var min vägledare, avslutar Hajar.

Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons