Annons

Hopp om polisutbildning i Borås

Polishögskola i Borås i framtiden eller inte?
Borås • Publicerad 16 april 2008

På onsdag presenteras slutsatserna av en utredning som kan peka ut vägen.

Mycket pekar på att utbildningen blir akademisk.

Annons

Regeringens utredare Anders Danielsson presenterar i dag sitt slutbetänkande i den utredning som ska ange riktningen för framtidens polisutbildning.

Den del som intresserar Högskolan i Borås mest, handlar om huruvida polisutbildningen ska bli akademisk eller inte.

Enligt uppgift till BT väntas utbildningen bli en akademisk treårig med två praktikperioder.

– Det skulle innebära ett steg närmare att få en polishögkola till Borås, hävdar Jörgen Tholin som är vice rektor för Högskolan i Borås.

Anders Danielsson väntas dock inte peka ut några orter för den nya polisutbildningen.

– För oss är det intressant att veta på hur många platser utbildningen ska ges, och även hur utredningen tar upp hur man ska få in nya grupper i polisutbildningen, säger Jörgen Tholin.

En akademisk polisutbildning skulle innebära att högskolorna får konkurrera med varandra genom att ansöka om att få utbildningen.

Rikspolisstyrelsen har tidigare beslutat att banta antalet utbildningsplatser efter några års utbyggnad. Målet med 20 000 poliser år 2010 i Sverige ser ut att nås.

Att kvoten fylls behöver inte vara negativt för högskolans utsikter, anser Tholin.

Om Danielsson vill se fler med utländsk bakgrund i polisyrket kan Högskolan i Borås ligga bra till eftersom den historiskt är framgångsrik när det gäller rekrytering av personer med annan etnisk bakgrund.

Annons

BT har berättat om en ny distansutbildning till polis i Borås från och med våren 2009. Huvudman är polishögskolan i Solna och målet är att attrahera invandrare. Det har man lyckats med, enligt Jörgen Tholin som berättar att 22 procent av de som hittils ansökt har utländsk bakgrund.

– Det skulle självklart vara meriterande om man beslutar att starta en ny polishögskola.

Polisutbildningen

Polisutbildning bedrivs idag vid polishögskolan i Stockholm samt som uppdragsutbildning vid universiteten i Umeå och Växjö.

Sedan våren 2002 drivs polisutbildningen också på distans.

Namnet till trots är polishögskolan ingen akademisk utbildning.

En utredning ska bland annat ge svar på om framtidens poliser ska få akademiska poäng och hur utbildningen ska förändras.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons