Annons

Hon vill få amerikaner att ge sig ut

Som barn lekte hon i skogen bakom hemmet i Dalsjöfors och lärde sig att älska naturen. Nu försöker Linda Åkeson McGurk vidarebefordra känslan för naturupplevelsen, kreativitet och fria lekar till amerikanska barn och föräldrar.
Borås • Publicerad 27 juli 2014
Foto: Bengt Lagerstedt

”Rain or Shine Mamma” heter hennes blogg – översatt till svenska ”I ur och skur”.

I ur och skur lekte Linda Åkeson McGurk, 36, och de andra barnen på gatan i skogen intill. Skogen och den fria naturen blev för en naturlig lekplats för henne och kompisarna.

Annons

Så berättar Linda om hur hennes förkärlek till naturen och friluftsliv väcktes och växte till en självklar del i hennes liv.

– Jag har alltid haft stort intresse för natur och miljö. Som ung knackade jag dörr och samlade in namnunderskrifter mot säljakten och jag var med och startade Grön Ungdom i Borås.

Som vuxen och tvåbarnsmamma i Indiana, USA, vill hon nu dela med sig till andra av vad hon själv har upplevt.

– Jag började blogga för ungefär ett år sedan. Syftet med min blogg är att inspirera människor att komma ut med barnen i naturen varje dag. Jag skriver om hur vi kan sammanföra barnen med naturen, för det är något som vi har kommit ifrån mycket idag. Jag kände att jag ville dela med mig av den svenska friluftskulturen, säger hon.

Det var 2003 som Linda Åkeson, journalist och fotograf samt tidigare medarbetare på BT, flyttade till USA där hon gifte sig året efter. Idag arbetar hon som freelancer och copywriter och paret har två döttrar, tre och sex år gamla. Varje sommar reser hon tillbaka till föräldrahemmet i Dalsjöfors och upplever den svenska sommaren tillsammans med döttrarna.

Att vara ute i ur och skur är inte något som faller sig naturligt för amerikanerna i gemen och deras barn.

– Det finns en rädsla att barn ska bli kalla eller våta, det finns också en ”stranger danger” som amerikanerna kallar det, man är rädd för kidnappning och liknande. Sedan har vi trafiken och elektroniken, den hämmar också barnens uteliv.

Vad får du för respons på din blogg?

– Det varierar. Lokalt i vårt lilla samhälle tycker nog folk att jag är lite udda. Men det är roligt när jag ser att någon kommenterat och blivit inspirerad av vad jag skrivit.

Några tusen personer följer regelbundet Lindas blogg och antalet läsare växer stadigt.

Annons

– De flesta bor i USA, men bloggen följs också av läsare i Australien, England och Skandinavien, säger Linda Åkeson McGurk och ger ännu ett skäl för att vara ute ?i naturen med sina barn.

– Jag får ett lugn när jag är ute ?i naturen. Jag tycker att jag blir en bättre förälder och får ett större tålamod.

Fotnot: Lindas blogg finns på: http://rainorshinemamma.com

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT!

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons