Annons

Hon tar strid för utlandsvård: ”Alla ska ha samma rätt”

Efterfrågan på vård utanför Sverige ökar igen efter en tillfällig pandemisvacka.
– Det har exploderat, säger Lennart Larsson på Försäkringskassan.
Regiontillhörighet avgör ersättningsnivån. I värsta fall blir patienten helt lottlös – trots att andra kompenseras för exakt samma åkomma.
Borås • Publicerad 1 maj 2022 • Uppdaterad 3 maj 2022
”De gjorde en feltolkning av lagen så jag förbereder en överklagan till såväl JK som EU”, säger Lina Olofsson.
”De gjorde en feltolkning av lagen så jag förbereder en överklagan till såväl JK som EU”, säger Lina Olofsson.Foto: Privat

Det drabbade Lina Olofsson från Stockholm, som opererades för endometrios i London 2018. Fem andra svenska kvinnor ersattes för sina vårdkostnader, medan Olofsson fick betala runt 120 000 kronor ur egen ficka.

– Det känns väldigt godtyckligt vem som får ersättning och vem som får avslag när det handlar om samma operation, utförd av samma läkare på samma sjukhus, och där samtliga har fått stanna minst en natt efter operation, säger hon.

Annons

Olofsson överklagade hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen utan att få gehör, trots att hennes behandlande läkare i Stockholm intygade att operationen var befogad eftersom tidigare insatser enligt behandlingstrappan hade misslyckats.

Den avgörande skillnaden mellan kvinnorna var att de andra var folkbokförda i andra regioner.

– Det är ganska sjukt för det borde inte spela någon roll vilken region du bor i. Alla ska ha rätt till samma vård och samma bedömning för ersättning, tycker Lina Olofsson.

Region Stockholms motivering för att ta strid mot ersättning var att det saknades aktuellt beslut om operation på hemmaplan när Olofsson lades in på sjukhuset i London.

Domstolen ansåg att hennes underlag styrkte vårdbehovet, men motiverade avslaget med att det fria vårdvalet inkluderar inte inläggning på sjukhus – något som de andra regionerna alltså inte såg som ett hinder.

– De gjorde en feltolkning av lagen så jag förbereder en överklagan till såväl JK som EU, säger Lina Olofsson.

”Öppenvård har du rätt att få överallt, medan regionen avgör vad som gäller för slutenvård.”
Lennart Larsson, enhetschef för Internationell vård

Det är patientrörlighetsdirektivet inom EU/EES och Schweiz, som anger villkoren för utlandsvård. Lennart Larsson, som är enhetschef för internationell vård på Försäkringskassan, har inte kännedom om det enskilda fallet men säger så här:

– Öppenvård har du rätt att få överallt, medan regionen avgör vad som gäller för slutenvård. I det här fallet kanske man skulle ha behandlat det på annat sätt och då motsvarar inte behandlingen det som skulle ha erbjudits i Stockholm.

Larssons tips till patienter, som funderar på vård utomlands, är att begära förhandsbesked om ersättning från försäkringskassan. Då rådfrågas hemregionen, som står för notan i slutändan, ifall insatsen motsvarar det som erbjuds på hemmaplan.

Vid bifall till ersättning kompenseras patienten för sina utlägg upp till hemregionens riktpris för motsvarande åtgärd, vilket gör att nivån varierar mellan olika regioner.

Annons

– Patienten kan bara få ersättning för själva vården. Kringkostnader som resor och uppehälle ersätts inte, säger Lennart Larsson.

Händer det att ni går emot det som regionen förespråkar?

– Ja, vi har möjlighet att koppla in försäkringsmedicinska rådgivare om vi tycker att något verkar konstigt. Det här är en rättighetslagstiftning. Om vården motsvarar insatser som du skulle ha fått i din hemregion så har du rätt till ersättning.

Sara Palmqvist, en av två handläggare i Västra Götalandsregionen som hanterar förfrågningar från försäkringskassan om vård inom EU och EES, kan inte lämna något besked om grundläggande krav för ett bifall.

– Våra medicinska rådgivare gör alltid individuella bedömningar om hur vi hade behandlat patienten hos oss. Det är jättesvårt att säga något generellt eftersom det varierar från fall till fall, säger hon.

Fakta

Vård utomlands

Regionerna har kostnadsansvar för planerad vård utomlands, men försäkringskassan står för myndighetsutövning och rättstillämpning enligt patientrörlighetsdirektivet inom EU/EES.

800-1 000 ersättningsansökningar per år inkom från patienter i Västra Götaland fram till pandemin. Efter kraftig minskning 2020-2021 har förfrågningarna börjat öka igen.

Patienterna från Västra Götaland har framförallt sökt sig till Danmark, Finland, Spanien, Tyskland och Belgien på senare år.

Vanligt förekommande vårdområden är ortopedi, rehabiliteringsmedicin, onkologi, reproduktionsmedicin och kardiologi.

Statistik på efterfrågade ingrepp samt utbetalda belopp saknas hos regionen.

Försäkringskassan beviljade 2 500 personer i Sverige ersättning för vård utomlands 2016, till en kostnad av 70 miljoner. Fram till pandemin ökade siffrorna år för år, men myndigheten kan inte lämna motsvarande statistik för senare år på grund av dataproblem.

De enda tillgängliga siffrorna är antalet beviljade ersättningar under pandemin: cirka 1 200 både 2020 och 2021.

Källa: Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons