Annons

Högtidligt vid första spadtaget på Asplyckan

Byggledare, kommunfolk och bostadsrättsinnehavare samlades vid Asplyckan i dag för att bevittna det första spadtaget.
Borås • Publicerad 28 maj 2014
Foto: Sandra Molliver

Nu väntar en hektisk sommar för byggarbetarna.

Stämningen var högtidlig när kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) och byggföretagarna Jan Edlund, Patrik Ivarsson och Julia Nergården kröp ner i sandhålan på Asplyckan med spadarna i högsta hugg.

Annons

Men grovjobbet är det platschefen Benny Andersson och arbetsledaren Sven Paulsson som ska göra. De har nio månader på sig.

– I februari ska hussilhuetterna synas och huskropparna vara klara, säger Benny Andersson.

De geotekniska undersökningarna är avslutade och det enda som kan sinka byggplanerna nu är forntiden.

– Det som överhuvudtaget skulle kunna bli något hinder är om man hittar några arkeologiska fynd eller nån salamander, säger Benny Andersson.

Kvarteret Asplyckan är en del av kommunens mål att förtäta innerstaden.

– Om man gör det på rätt sätt, som här där det varit en parkeringsplats och inte på grönytor, finns det bara fördelar med förtätning, säger Ulf Olsson.

Han ser både miljömässiga och sociala fördelar med byggprojekt i innerstan.

– Du får ett större folkliv, en annan stadsbild och miljömässigt är det rätt att minska transporterna genom en större täthet, säger han.

Alla är inte lika positiva som Ulf Olsson. Byggandet av Asplyckan har varit uppe i EU-domstolen efter att grannar upplevt att det blir obehagligt tätt mellan husen. Men kommunen fick rätt i EU-domstolen och därmed saknas möjlighet till fler överklaganden.

Trots viss kritik, lär det bli fler liknande projekt framöver. Enligt Ulf Olsson måste byggtakten i Borås snabbas upp för att möta efterfrågan.

Annons

– Förra året byggde vi 409 bostäder, men vi måste bygga ännu fler, säg 500 till 550. I en stad som utvecklas ska det alltid finnas byggkranar, säger han.

Kvarteret Asplyckans minst centrala läge utgör också dess lockelse för den som har råd med en lägenhet intill Sparregatan. En blygsam tvåa kostar 945 000 kronor, medan fyra rum och kök går loss på 2 895 000 kronor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons