Annons

Högt betyg för vården i Sandared

I kommunen är det Sandareds vårdcentral som får högsta betyget när det gäller helhetsintryck.
Borås • Publicerad 19 februari 2010
Sandared toppar alla åtta olika bedömningsområden när vårdcentralerna i Borås jämförs. Här är det distriktsläkaren Anna Aggeryd som mäter blodtrycket. Bilden är tagen 2009.
Sandared toppar alla åtta olika bedömningsområden när vårdcentralerna i Borås jämförs. Här är det distriktsläkaren Anna Aggeryd som mäter blodtrycket. Bilden är tagen 2009.Foto: Bengt Lagerstedt

En nationell undersökning visar att patienterna är nöjda med sina vårdcentraler. Men patienterna vid Borås vårdcentraler är något mindre nöjda än genomsnittet i riket.

Närmare 100 000 patienter som gjort ett läkarbesök på en offentlig vårdcentral har fått svara på frågor om vad de anser om allt från helhetsintryck och bemötande till vilken upplevd nytta besöket hade och om de rekommenderar sin vårdcentral till andra.

Annons

– Det är första gången vi frågar patienter över hela Sverige på det här sättet. Resultatet ska användas för att utveckla och förbättra vården i alla landsting, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges kommuner och landsting.

Många tycker att de blir bemötta med respekt och att läkaren svarar begripligt på viktiga frågor om behandling och diagnos.

Men resultaten var sämre när det gällde patienternas möjlighet att själva påverka när de fick sitt besök. De ansåg inte heller att läkarna informerade tillräckligt om läkemedelsbiverkningar

I Borås har patienter vid nio olika vårdcentraler svarat på undersökningen.

Mätningen av helhetsintrycket, där patienterna fick värdera vad de som helhet anser om den vård och behandling de fick, ger Sandareds vårdcentral högst betyg.

Det är till och med så att Sandared toppar alla åtta olika bedömningsområden när vårdcentralerna i Borås jämförs. Sämst värde när det gäller helhetsintryck har Boda vårdcentral. Boda fick också dåligt betyg när det gäller tillgängligheten.

Betyget på din vårdcentral

Här listar vi vad patienterna fick för helhetsintryck av vården och behandlingen vid vårdcentralerna. Poängen är ett viktat kvalitetsvärde, så ju högre siffra desto bättre betyg har vårdcentralen fått. Fler resultat finns på www.indikator.org

Sandareds vc 75

Fristads vc 74

Trandareds vc 71

Heimdals vc 70

Viskafors vc 70

Dalsjöfors vc 68

Södra torgets vc 67

Sjöbo vc 61

Boda vc 56

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons