Annons
Högsommartid är perfekt för de som behöver uppsöka vårdcentralen.
Borås • Publicerad 31 juli 2008
Dag Thorsén är på provtagning hos under sköterskan Irene Fridén. På sommaren går det extra fort .
Dag Thorsén är på provtagning hos under sköterskan Irene Fridén. På sommaren går det extra fort .Foto: Anna Didriksson

Trots personalens semestrar är väntetiderna ofta korta. På Heimdal var igår patienterna nöjda med att få komma till snabbt.

En gammal tumregel bland garvat vårdfolk är att ju finare vädret är, desto lägre är trycket på vårdcentralen.

Annons

BT besökte igår Heimdals vårdcentral på Sandgärdsgatan och talade med patienterna. Och fann stöd för hypotesen. De vårdsökande har inte behövt vänta länge på läkarbesök, trots att enbart fyra av de ordinarie hela tolv doktorerna fanns på plats.

Inte heller till provtagningar och distriktssköterskorna rådde någon kö.

– Jag ringde igår vid två-tiden och fick besked att vi kunde komma direkt nu på morgonen, säger Karin Hjelmgren som följt med sin son Carl till doktorn.

– Min erfarenhet är att det är lättare under sommaren att få besökstid, och även att nå fram på telefon. Annars händer det ju att tiderna är helt slut och då får man ju ringa igen, fortsätter hon.

För Dag Thorsén, som behöver gå på täta sköterskebesök och regelbunden provtagning, är sommaren bästa tiden.

– Idag tog det ju bara fem minuter, mot kanske ibland ett par timmar när det är fullt med folk framme i oktober. Fast jag är inte så besvärad av det ändå, det gäller bara att planera.

Han menar själv att orsaken är att de flesta boråsarna är i Varberg på sommaren, förutom på torsdagskvällarna.

Men så är det inte längre, anser för sin del vårdcentralchefen Hans Pettersson, också han gammal boråsare.

– Det stämmer ju att stan var totalt död mitt i juli förr om åren, men nu är inte skillnaden så stor. Semestrarna är utspridda och vi har en hel del turister här.

Hans Pettersson betonar att ett viktigt skäl till arbetsron under sommaren är att Heimdal också skaffat sig goda rutiner.

Annons

– Medarbetarna får en bra, lugn semester genom att vi inte förlägger en rad kontroller av högt blodtryck, diabetes och sådant i juli.

Läkaren har också bilden av att efterfrågan på sjukvård sjunker när vädret är fint.

– Om det däremot kommer en rejäl värmebölja, ökar trycket igen när inte minst de gamla får problem. Av någon orsak har den här sommaren varit exeptionellt bra, vi ligger i princip på 100 procents tillgänglighet.

När dagen är slut på Heimdal har alla patienter som sökt vård kunnat betas av. Ett ”riktigt” akutfall – ett getingstick på en allergisk person – hanns också med strax innan man stängde klockan 17.

– Den sortens händelse kan ju aldrig bokas in. Sådant får vi prioritera in mellan allt det andra, betonar läkarsekreteraren Monica Hellman.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons