Annons

Högskoleverket: Lärarutbildningen i Borås är för dålig

Lärarutbildningen i Borås har för låg andel forskarutbildade lärare som undervisar.
Borås • Publicerad 8 april 2008

Det slår Högskoleverket fast och ifrågasätter utbildningen.

Högskoleverket, HSV, genomförde en stor granskning av lärarutbildningen förra året.

Annons

En av slutsatserna är att lärarutbildningen i Borås inte har tillräcklig koppling till forskningsvärlden eftersom andelen forskarutbildade lärare som undervisar är låg.

– Kritiken kom inte så överraskande. Sedan granskningen har vi anställt åtta forskarutbildade lärare, säger Anneli Schwartz som är prefekt på institutionen för pedagogik. Vi är på väg att lyckas och fler är på väg in.

Svårt med rekrytering

Högskolan i Borås har inte rätt att ge examen på forskarnivå, vilket gör det än svårare att rekrytera lärare med forskarkompetens.

– Det är en väsentlig förutsättning att ha en attraktiv forskarmiljö för att få fler forskarutbildade, säger Elisabet Öhrn, professor i pedagogik.

Högskolan får också kritik för att blivande lärare i matematik får för lite undervisning i hur de kan lära ut.

Någon uppföljning av var tidigare lärarstudenter tar vägen har inte funnits på institutionen och det orsakar också synpunkter från HSV.

Väntade med uppföjning

Anneli Schwartz förklarar att man ville vänta till samtliga studenter på både det långa och korta programmet tagit examen innan man gjorde en sådan uppföljning för att kunna göra en helhetsbedömning.

Förbättringar av utbildningen Satsa på kompetenshöjning av adjunkterna och rekryteringen av disputerade lärare.Förbättra lärarkompetensen inom ämnesdidaktik, främst i matematik.Förstärka inslagen av matematik och matematikdidaktik i inriktningarna och öka integreringen mellan ämnesteori och ämnesdidaktik.

Källa: Högskoleverket

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons