Annons

Högskolan släpper fram kontroversiell föreläsare

Evolutionen är inget faktum. Den anser den kontroversielle föreläsaren och kreationisten Krister Renard.
Borås • Publicerad 18 april 2009

Kreationisten och intelligent designförespråkaren Krister Renard föreläser på högskolan i dag. Han är inbjuden bland annat av den kristna studentföreningen.

Intelligent design är en teori om livets uppkomst som konservativa kristna lanserat som ett alternativ till evolutionsteorin.

Annons

Den går kortfattat ut på att livet är för komplicerat för att ha tillkommit av en slump och att det måste finnas en intelligent skapare bakom. Förespråkarna hävdar att den vilar på vetenskaplig grund, men det är det inte många inom den vetenskapliga världen som håller med om.

När Renard fått tillträde på andra högskolor har det vållat starka protester bland personalen som ansett att en så ”antivetenskaplig” teori ska presenteras inom akademiska lokaler där vetenskaplig kvalitet är en hörnsten.

Men i Borås är det inget problem.

– Jag är för åsiktsfrihet och bara för att föreläsningen sker i högskolans lokaler behöver inte högskolan stå bakom arrangemanget, säger rektor Lena Nordholm.

Å andra sidan säger hon:

– Det här är svåra frågor. Du har väckt en fråga som jag ska ta med mig till ledningsgruppen för att diskutera hur vi ska hantera sånt här i framtiden.

Finns det en risk att intelligent design jämställs med vetenskapliga teorier?

– Jag har svårt för att se det. Men jag tycker att det är bättre att saker kommer fram så vi kan bemöta det.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons