Annons

Högskolan om den västsvenska krisen: "Ta lärdom av tekokrisen"

Tekokrisen på 1970-talet kan ge viktiga lärdomar i den nuvarande ekonomiska krisen i Västsverige.
Borås • Publicerad 17 februari 2010

Det menar Högskolan i Borås i sitt budgetunderlag till regeringen för åren 2011–2013, som godkändes av styrelsen i dag.

Den ekonomiska krisen i Västsverige i allmänhet samt varslen och osäkerheten inom fordonsindustrin i synnerhet aktualiserar erfarenheterna från tidigare västsvenska strukturomvandlingar. Framför allt pekar högskolan på hur tekoindustrin gick från nedläggningar och massuppsägningar till livskraftiga små och medelstora företag.

Annons

– Vi har beredskap och vilja att aktivt bidra till den strukturomvandling som är nödvändig för att skapa nya sysselsättningsområden och en långsiktigt hållbar utveckling av arbetsmarknaden i Västsverige, säger rektor Lena Nordholm i en kommentar.

Bland de saker som högskolan prioriterar i budgetunderlaget är en ökning av utbildningsplaterna på grund av krisen samt en satsning på forskning för att utveckla och stödja näringsliv och entreprenörskap i tider av strukturomvandling.

– De erfarenheter som kan göras utifrån tekokrisen är av stor relevans för andra näringar, inte minst gällande entreprenörskap och framväxten av en näringsstruktur baserad på små och medelstora företag, anser Lena Nordholm.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons