Annons

Hermansson: "Läget är allvarligt i Boråpolitiken"

Vinnare och förlorare? Den här gången räcker det inte att tänka eller uttrycka sig i så svartvita termer.
Borås • Publicerad 15 oktober 2010

Läget har plötsligt blivit mycket besvärligare.

Ytterst handlar hela maktfrågan om förmågan att effektivt styra staden.

Annons

I praktiken kommer de rödgröna och Vägvalet att under socialdemokraten Ulf Olssons ledning att få leva med dilemmat att i varje fråga tvingas söka nya samarbetspartners. Och det kommer att kosta på.

Inte minst på grund av Socialdemokraternas och Vänsterpartiets valda positioner under alla år i opposition. Om skolan, om friskolemotstånd, om äldrevården eller de valfrihetsreformer som sexpartimajoriteten genomfört under de senaste mandatperioderna. Om vad som sagts och gjorts i alla de närmast ändlösa fullmäktigedebatterna de senaste 13 åren.

Prislappen blir därefter.

Frågan är om de röda är beredda att betala det priset för att få makten om det i praktiken innebär att man måste backa i de flesta av sina hjärtefrågor för att få med ett eller flera av allianspartierna.

Önskedrömmen är att allianspartierna ska förbli så rädda för vad Sverigedemokraterna i vågmästarställning kan komma att ställa till med, att man på darriga ben går med på ett reservationslöst samarbete eller åtminstone ett passivt samförstånd i de tyngsta frågorna.

Så kommer det inte att bli. Inte heller kommer det att bli fråga om en så kallad stor koalition. Inte ens Sverigedemokraterna är värda så stora uppoffringar från de två största partiernas sida för att man skulle ge sig in på sådana funderingar. Och om de rödgröna och Vägvalet riskerar att kompromissa sig blodfattiga, riskerar allianspartierna att framstå som alltför egennyttiga om de ställer orimliga krav.

Läget är allvarligt. Allt för många felsteg och alla förlorar. Men inte bara av de orsaker som nu skakar om åtta partier av nio i fullmäktige.

Med tiden kommer rädslan för Sverigedemokraternas inflytande att lägga sig. Även om tonläget är högt just nu kommer vardagen snart att bestå av annat.

Därför kan inte de etablerade partierna bete sig hur som helst mot ett parti som gått från ett mandat till sex under en fyraårsperiod, utan att också riskera att dra på sig ytterligare missnöje från väljarna. Ty bakom Sverigedemokraternas expansion står inte någon namnlös ondska. Utan boråsare av kött och blod.

Allt för mycket mixtrande med den blandning som väljarna valt för fullmäktige och de etablerade partierna riskerar att framstå som odemokratiska och upptagna av fel saker.

Så frågan om vinnare och förlorare mår bäst av att vänta på sitt svar. I alla fall ett tag till.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons