Annons

Heltidsreform skjuts upp: "Kvalitetsbrister"

Många brister inom äldreomsorgen har nu uppdagats.
Borås • Publicerad 30 april 2014

Därför får genomförandet av slopade av delade turer ta längre tid och en omfattande genomlysning sjösätts.

– Vi backar absolut inte, säger kommunalrådet Lena Palmén (S).

Annons

BT har under den senaste tiden tagit upp de protester och diskussioner som nu här högaktuella inom framför allt äldreomsorgen. Beslutet att införa heltid för alla kombinerat med kravet om att slopa delade turer, alltså obetald ledighet mitt på dagen, har lett till konflikter både i äldreomsorgens vardag och i Borås högsta ledning.

Nu har de styrande rödgröna partierna bestämt sig för att tillsätta en omfattande utredning om just äldreomsorgen. Brister i styrning och ledning har drabbat både de äldre och de anställda.

– Vi kommer att fatta ett beslut om detta den 12 maj, säger Lena Palmén. Under arbetet med att genomföra heltider till alla har vi sett ett antal brister i kvalitet, styrning och personalfrågor i framför allt äldreomsorgen.

Uppdraget att finna bristerna i äldreomsorgen går till kommunchefen Svante Stomberg. Det var också han som drog igång det genomgripande arbetet med att förändra och förbättra skolorna i Borås.

– Vi gör det här för att få en högre kvalitet i äldreomsorgen, säger Palmén. Vi ska använda våra resurser bäst för dem vi är till för, våra äldre. För att lyckas måste vi också ha en bra personalpolitik.

– Vi inser att tiden fram till deadline måste delvis skjutas på. Men där vi är färdiga, där är vi färdiga. Vi kommer inte förändra det som redan pågår.

Men hon är bestämd med att reformen ska genomföras.

– Vi backar absolut inte. Detta är en oerhört viktig reform för kvaliteten och för personalen. Det är också en oerhört stor jämställdhetsreform.

Precis efter att de rödgröna gått ut med att genomförandet förändringen nu får ta längre tid kommer också ett pressmeddelande från Allianspartierna. Där meddelar de att man vill vänta med att avskaffa de delade turerna till dess att oklarheterna kring schemaläggning och de ekonomiska konsekvenserna har utreds. De vill också ha besked om de ekonomiska konsekvenserna och hur finansieringen ska lösas.

Kommunalrådet Annette Carlson (M) är positiv till beskedet om att reformen får ta längre tid.

Annons

– Mest positiv är jag till att man nu vill göra den inventering av äldreomsorgen som vi har påtalat behovet av både i budgeten och i en motion tidigare i vår.

Planen var att reformen skulle genomföras den 1 augusti.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons