Annons

Hårda sparkrav slår mot barnen

Skolan och förskolan tvingas spara mest när Trandared ska minska kostnaderna med 4,5 miljoner kronor.
Borås • Publicerad 18 december 2008

Men politikerna vill freda kulturen.

Politikerna i Trandareds kommundel är ännu inte klara med budgeten, men diskussionerna har startat. Efter diskussionerna i veckan ska förvaltningen försöka hitta ett sätt att skona kultur- och fritidsverksamheten. Det handlar om 130 000 kronor.

Annons

– Kulturen är så värdefull, de gör insatser i skolan och är värdefulla för det förebyggande arbetet, säger ordförande Annette Persson (m).

Förskolan ska spara 1,2 miljoner kronor. Skolorna 1,7 miljoner, varav Trandaredsskolan ska spara 900 000 kronor och Ekarängsskolan 760 000 kronor. Orsaken är att antalet elever sjunker, och nu ska det även bli färre lärare. 2009 är sjunde året i rad som skolorna tvingas göra omfattande verksamhets- och personalanpassningar.

Trots att det åter igen krävs nedskärningar vill politikerna att skolans kvalitet ska öka. Under nästa år är målet att 100 procent av eleverna ska klara de nationella proven i årskurs fem. 2007 var det 76 procent av barnen som klarade detta.

Det konstateras att många av barnen på Trandareds skolor har utomnordisk bakgrund och att det finns ett stort behov av modersmålsverksamhet också i förskolan. Men till det räcker pengarna inte till.

Vilka konsekvenser besparingarna i skolorna kommer att få är ännu inte känt. Det är exempelvis inte klart om det kommer att krävas att barnen byter klasser och liknande.

Politikerna kommer att få besked om detta innan det i januari är dags att fatta beslut om nästa års budget.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons