Annons

Hård kritik mot Borås: Lagbrott att förenkla hjälp

Borås har gjort det enklare för äldre att få hjälp.
Borås • Publicerad 6 september 2010
Socialstyrelsen menar att en överenskommelse inte räcker för att en äldre person till exempel ska få trygghetslarm.
Socialstyrelsen menar att en överenskommelse inte räcker för att en äldre person till exempel ska få trygghetslarm.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Men socialstyrelsen anser att Borås bryter mot lagen när man bara gör en överenskommelse i stället för att ge ett beslut.

Borås har infört så kallad förenklad biståndsbedömning vilket innebär att den som fyllt 70 år och anser sig ha behov av hemtjänst, trygghetslarm eller matdistribution skall kunna få detta genom att komma överens med kommunens handläggare.

Annons

Nu reagerar socialstyrelsen och menar att Borås inte följer lagen. Det räcker inte med en överenskommelse.

– Rena serviceinsatser kan man bevilja utan beslut, men handlar det om omvårdnad och individuella insatser så krävs det individuellt beslut, säger Elisabeth Björheden på socialstyrelsen i Göteborg.

Handlar hjälpen om sociala aktiviteter, hjälp att ta medicin, trygghetsbesök, hjälp med måltider eller hygien så skall det göras en utredning av behovet och biståndshandläggaren skall ta ett beslut. Det räcker inte att handläggaren och den äldre kommer överens om vad som skall göras.

– Vi hävdar att det finns ett beslut då den äldre och handläggaren har samma åsikt om behovet, säger utredningssekreterare Carin Liesén Lindqvist, Borås stad.

– När vi kommer överens om omvårdnadsinsatser gör vi dessutom en ADL-mätning. För den enskilde betyder det mycket att ha själv ha makten över vilken hjälp man skall ha. Men säger socialstyrelsen att vi har fel får vi vika oss.

Det är inte bara Borås som infört enklare regler för att få hemtjänst. Socialstyrelsen ska nu se över hur man skall ställa sig till att kommunerna inte följer lagen.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons