Annons

Har plockat 3 500 mördarsniglar

Trots en lång torrperiod i juli är det på sina håll mycket gott om mördarsniglar och Runa Nordberg i Brämhult har hittills i sommar plockat drygt 3 500 på tomten.
Borås • Publicerad 22 augusti 2014
Foto: Lennart Magnusson

Det vet hon exakt, för Runa har i almanackan dag för dag noterat hur många hon plockat från mitten av maj till denna vecka.

– Jag tycker det varit mer än förra året, säger hon och visar anteckningarna.

Annons

Torkan tidigare i sommar tog död på småsniglar och djuren som nu härjar är ganska stora, som på tomten i Brämhult.

– Det är framför allt sådana som överlevt, säger snigelexperten Ted von Proschwitz vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Han beskriver sommaren som ett medelår för mördarsniglar.

– Men på vissa håll kan det vara väldigt mycket.

Många hoppades kanske att torrperioden i juli skulle decimera stammen av skadedjuren kraftigt. Men det är vädret under maj som brukar avgöra hur säsongen blir:

– Det kan bli många sniglar om det regnar under den månaden när de kommer upp ur vinterdvalan, säger Ted von Proschwitz.

Maj var regnig, vilket gav rätt mycket snigel. Sedan följde någon torr vecka med färre sniglar. Därefter regn runt midsommar och efter torra juli följde blöta augusti.

– Ungdjuren är relativt torkkänsliga och om våren är torr brukar det bli färre sniglar. Nu är det på sina håll rätt många och det är framför allt stora som klarat sig, berättar Ted von Proschwitz.

Det är inte första sommaren som Rune Nordberg i Brämhult noterat hur många sniglar hon plockar. Trots den långa perioden av värme och torka sammanfattar hon året som en säsong där sniglarna varit mycket vanliga.

Snigelexpertens bästa tips

Bekämpa sniglarna aktivt och halshugg dem. Även barriärer, fällor och annat kan vara bra. Här är tips från snigelforskaren Ted von Proschwitz:

Jaga på kvällar och nätter. Sniglarna är nattaktiva och gillar dessa tider då luftfuktigheten är högre.

Gå runt med ficklampa, kolla var de finns. Sniglarna är inte jämnt fördelade i trädgården.

Halshugg eller klipp av sniglarna, med spade, sekatör, sax eller annat lämpligt redskap. Klipp 10–15 millimeter in från framändan så dör snigeln direkt. Inte på mitten för då tar det längre tid.

Om du inte tar reda på kadavren kan de locka till sig andra sniglar som äter dem.

Om du ska vattna, gör det på morgonen och inte på eftermiddag och kväll. Tänk också på hur du komposterar.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons