Annons

"Har jobbat sedan 1995 - nu blir jag nybörjare och måste söka nytt jobb"

Ledsna och oroliga. Stämningen bland busschaufförerna var tryckt igår.
Borås • Publicerad 18 juni 2013

– Jag har jobbat sedan 1995, men nu blir jag nybörjare och måste söka jobb på nytt, säger Thomas Karlsson.

Två av chaufförerna som BT träffar i bussbolagets lunchrum lovprisar det kommunala bussbolaget som arbetsgivare och den kamratanda som råder bland personalen.

Annons

– Men nu är festen slut. Vi är besvikna allihop, säger männen som inte vill uppge sina namn.

De är rädda för att deras reaktion ska vara till nackdel när de söker jobb hos den nya entreprenören Nobina. Även om de flesta med största sannolikhet kommer att få nytt jobb så finns det nämligen inga garantier. Chaufförerna befarar att de som uppfattas som alltför viljestarka eller svaga sorteras bort.

– Hur attraktiva är exempelvis de som är deltidssjukskrivna eller har en arbetsskada? undrar Thomas Karlsson som är fackligt ombud för Kommunal.

Han har stora förhoppningar inför den trafikstrejk som bryter ut i Stockholm och Umeå i morgon på grund av att bussarbetsgivarna inte har accepterat kravet på att återanställa samtlig personal vid entreprenörsbyte. Från och med 24 juni berörs också bussbolaget Veolia som trafikerar Borås med omnejd av konflikten.

– Det ska bli väldigt intressant att se om facket lyckas driva igenom sina krav. Det här är oerhört viktiga frågor för vår framtid, säger Thomas Karlsson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons