Annons

Här går hälsans stig i Borås

Nu får Borås en Hälsans stig. En skyltad vandringsslinga genom staden där det är lätt att ta sig fram även för den som har svårt att röra sig.
Borås • Publicerad 19 maj 2008
Stadsparken och Viskan är det nav som Hälsans stig kretsar kring.
Stadsparken och Viskan är det nav som Hälsans stig kretsar kring.Foto: Sara Moritz

Kommunens fritids- och turistkontor i samarbete med Hjärt- och lungsjukas förening har utformat slingan som är fyra kilometer lång.

– Slingan är lätttillgänglig, det skall inte finnas en massa kanter utan man skall kunna komma fram med rullator eller rullstol, berättar folkhälsosamordnare Susanne Carlsson på fritids- och turistkontoret.

Annons

Samma stig överallt

Hälsans stig anläggs av flera kommuner i landet och utomlands och konceptet är detsamma. Kravet är till exempel att slingan högst får ha en lutning på sex procent.

– Det var inte helt lätt i Borås, så vårt första förslag till sträckning föll, berättar Susanne Carlsson.

Kravet är också att sträckan är minst fyra kilometer, men den får gärna vara längre.

– Vi stannade för fyra kilometer, sedan kan vi utöka sträckan om vi vill, säger Susanne Carlsson. Vi har valt att lägga sträckan så centralt och så nära Viskan som möjligt. Sedan ville vi ha med vackra miljöer, som Sandwalls plats.

Valfri längd

Man kan gå på slingan var man vill och vill man inte gå fyra kilometer kan man gå en del av sträckan.

Längs med sträckan kommer det att finnas tre informationstavlor, vid Södra torget, på Göta och vid Hercules vårdcentral. Kartor kommer att delas ut på Turistbyrån och Stadsparksbadet. Med kartan följer också information om en del av det som man passerar.

Lunchpromenad

Susanne Carlsson tror att sträckan också kan locka turister som vill gå runt i Borås eller boråsare som vill ta en runda på lunchen. Fritidschefen Hans Forsman har mätt upp sträckan till 5 700 steg och den tar ungefär 45 minuter att går.

Annons

Hjärt- och lungsjukas förening kommer att se till att slingan sköts och rapportera när kommunen behöver åtgärda något.

Bo Selmarker i föreningen ser Hälsans stig som en bra möjlighet för den som har svårt att röra sig.

– Man kan bryta när man vill, det är inga branta backar, kommunen kommer att se till att det är plogat på vintern och sträckan blir upplyst och säker.

Hälsans stig

1995 anlade Irland den första Hälsans stig. Tanken är att inspirera till motion. Hälsans stig finns i tolv länder och i Sverige är det Hjärt- och lungsjukas förbund som ansvarar för konceptet.

Följande kriterier ställs på Hälsans stig:Tillgänglig för alla.Minst fyra kilometer och det skall alltid vara hela kilometer.Inga trappor eller branta backar.Underlaget skall vara asfalt eller hårt grus.Möjligt att gå med rullator och att starta och sluta på flera platser.Separerad från trafik och hårt trafikerade platser.God belysning. Snöröjning och sandning vintertid.Ska kännas enkel, trygg och nära.

Hälsans stig i Borås invigs den 24 maj.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons