Annons

Här får eleverna göra sin röst hörd

Skolvalet ger 360 000 ungdomar över hela landet chansen att visa vilket samhälle de vill ha.
– Det är viktigt att göra sin röst hörd, säger Evelina Karlsson, på medieprogrammet.
Borås • Publicerad 16 september 2010
På Bäckängsgymnasiets valtorg mötte elever i går politiska företrädare från både höger och vänster. Den här veckan genomförs Skolvalet, som med 360 000 unga deltagare från hela landet ger en glimt av hur framtidens samhälle kan se ut.
På Bäckängsgymnasiets valtorg mötte elever i går politiska företrädare från både höger och vänster. Den här veckan genomförs Skolvalet, som med 360 000 unga deltagare från hela landet ger en glimt av hur framtidens samhälle kan se ut.Foto: Anders Robertsson

Bäckängsgymnasiets valtorg bubblar av diskussioner. Runt bord med informationsmaterial och affischer möts elever och partirepresentanter.

– På Stora torget blir man inte alltid tagen på allvar som ung, men här kan man lära sig mer om var partierna står, säger Dennis Claesson estetelev i ettan.

Annons

– Att få svar på alla sina frågor gör det lättare att bilda sig en egen uppfattning, säger klasskamraten Ingrid Sandstedt.

Valtorget är en del av en späckad demokrativecka med debatter, workshops och värderingsövningar. Skolminister Jan Björklund har besökt skolan, liksom Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets talesperson i skolfrågor.

– Det är viktigt att ge eleverna möjligheter att bryta åsikter med andra. Vi har ett uppdrag att uppfostra upplysta demokratiska medborgare, säger Andreas Ekström, huvudlärare i SO-ämnen.

På Viskastrandsgymnasiet är röstningen redan i full gång. En efter en lägger eleverna sin röst.

– Det ska bli spännande att se vad eleverna på skolan tycker i olika frågor, säger Emelie Wikström i elevrådet som är med och arrangerar skolvalet.

Resultaten offentliggörs inte förrän de officiella vallokalerna stängs på söndag.

– Det är viktigt att vara med och forma vår framtid, säger Dennis Claesson.

– Den som inte röstar får heller inte klaga efteråt, säger Ingrid Sandstedt.

Skolval 2010 arrangeras av statliga Ungdomsstyrelsen, Sveriges Elevråds Centralorganisation – SECO och Sveriges Ungdomsråd.

Sammanlagt genomförs 1 200 skolval över hela landet, med cirka 360 000 deltagande elever.

I Borås deltar 19 gymnasie- och högstadieskolor.

Röstningsförfarandet är realistiskt med röstbås, valsedlar och kuvert.

Valresultatet presenteras på valkvällen den 19 september efter att vallokalerna stängt.

Resultat i Skolval 2006

Moderaterna: 26,20%

Socialdemokraterna: 22,52%

Miljöpartiet: 10,86%

Vänsterpartiet: 10,37%

Folkpartiet: 7,67%

Centern: 6,99%

Piratpartiet: 4,44%

Sverigedemokraterna: 4,31%

Kristdemokraterna: 4,29%

Övriga: 1,92%

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons