Annons

Här är löftena som UPPFYLLDES

Borås • Publicerad 5 september 2010

Ekonomin – Genomfört

Målet: Kommunen skall ha fortsatt god ekonomi utan skuldbörda.

Annons

Detta har hänt: Den ekonomiska krisen har klarats med jämförelsevis små uppoffringar. Överskottsmålet har uppnåtts under flera år. Pengar har avsatts till vägbyggen, till en så kallad stabiliseringsfond samt till pensionsskulden. Under mandatperioden har omkring 400 miljoner kronor avsatts till pensionsskulden. I stabiliseringsfonden avsätts 80 miljoner för 2011.

Valfriheten – Genomfört

Målet: Utökad möjlighet att välja mellan kommunala och fristående skolor.

Detta har hänt: Ett stort antal nya friskolor har öppnat de senaste åren och fler är på väg in i Borås, bland annat Internationella engelska skolan som startar i höst. Just nu finns fyra fristående grundskolor och tio fristående gymnasieskolor. Valfriheten inom barnomsorgen har också ökat genom att vårdnadsbidraget och privata dagmammor med kommunala bidrag har införts.

Infrastruktur - Genomfört

Målet: Riksväg 27 och Götalandsbanan skall prioriteras. Förbifart Sjöbo skall lösas.

Detta har hänt: Borås har tagit ett beslut om att medfinansiera riksväg 27 och 94 miljoner kronor avsattes av 2009 års resultat för att påskynda vägen. En korridor har avsatts för nya Götalandsbanan och kommunen har satsat pengar för att få i gång förbifart Sjöbo. Arbetet har försenats på grund av överklagan och nästa vår beräknas arbetet med den nya vägen komma i gång.

Alidebergsbadet, Ramnavallen, Ungdomens hus - Genomfört

Målet: Nytt Alidebergsbad, kulturidrottspark vid Ramnavallen och Ungdomens hus i centrum.

Detta har hänt: I våras invigdes den nya simarenan vid Alideberg. Nyligen togs första spadtaget till den nya kulturidrottsplatsen på Ramnavallen med ny klubbstuga och konstgräs. Invigningen är beräknad till april 2011.

Annons

Ungdomens hus har diskuterats under hela mandatperioden och knappt tre veckor före valet tog kommunstyrelsen beslut om att gå vidare med ett förslag om lokaler i centrum.

Ohälsotalet - Genomfört

Målet: Sjukskrivningarna skall fortsätta att minska.

Detta har hänt: Sedan 2007 har sjukfrånvaron successivt minskat i kommunen. 2009 var sjukfrånvaron 5,4 procent vilket är bättre än målet, 6 procent. De långvariga sjukfallen över 60 dagar har minskat till 814 fall, det är också bättre än målet 965 sjukfall. Orsaken tros vara mer aktiv rehabilitering och striktare tillämpning av försäkringsreglerna.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons