Annons

Här är den smutsigaste luften i Borås

Kungsleden är en av de mest luftförorenade platserna i Borås.
Borås • Publicerad 20 april 2014
Johanna Thorén på miljökontoret konstaterar att Kungsleden är en av Borås mest luftförorenade platser, särskilt med tanke på att det är en plats där många människor bor och vistas.
Johanna Thorén på miljökontoret konstaterar att Kungsleden är en av Borås mest luftförorenade platser, särskilt med tanke på att det är en plats där många människor bor och vistas.Foto: Therese Loberg

Mätningar visar att gränsvärdena för farliga partiklar i luften överskrids flera gånger varje år.

Alldeles utanför stadshuset, precis på trottoarkanten, står en mätcontainer placerad. Här mäts partikelhalten i luften varje dag året om sedan 2012.

Annons

Johanna Thorén visar ett filter från mätutrustningen: Det är svart. Allt det svarta är partiklar som fångats upp av lutmätningen under bara ett enda dygn.

– Så här blir det vid den här tiden på året, säger hon.

Vackra vårvinterdagar med kalla nätter är värsta tänkbara ur partikelsynpunkt. Borås ligger som i en gryta med berg på alla sidor, och på vårvintern bildar den kalla luften som ett lock över staden. Luften blandas sämre, och därmed blir partiklarna kvar.

Förra året överstegs gränsvärdet för högsta tillåtna mängd partiklar i luften under 15 dygn.

– Det är 15 gånger för mycket. Varje gång vi överskrider gränsvärdet är ett problem, konstaterar ?Johanna Thorén.

Hittills i år har gränsvärdena redan överskridits ett tiotal gånger. Dock är det tillåtet att överskrida gränsvärdet vid 35 tillfällen under ett år. Först därefter måste åtgärder vidtas.

Läs mer i söndagens BT eller i eBT.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons