Annons

Här är boråsaren som polisen jagar efter den fräcka kuppen

Boråsaren har i två månader varit häktad i sin frånvaro efter en kupp i Sundsvall. Trots spaningar och inslag i TV3:s Efterlyst är mannen på fri fot.
Borås • Publicerad 27 mars 2013

– Ja, han är fortfarande efterlyst, men en annan misstänkt från Boråstrakten sitter häktad. Vi väntar på en del utredningsåtgärder och sedan kommer åtal att väckas mot den personen, säger Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen.

BT har tidigare berättat om kuppen mot Mediamarkt i Birsta, ett köpcentrum norr om Sundsvall. En natt i januari forcerades entrén med hjullastare och tjuvarna försvann med mobiler för 400 000 kronor.

Annons

Lite tidigare samma natt kördes en stulen bil rakt in i en matbutik som låg över en mil från Birsta. Det var troligen en avledningsmanöver.

Men mataffärens kamera fångade en 23-årig boråsare på bild och det är han som sitter häktad. Polisen fick också övervakningsbilder från en bensinmack som visade honom tillsammans med mannen som är efterlyst efter kuppen mot Mediamarkt.

Han är 47 år och ledde på 1990-talet den ursprungliga BMW-ligan som blev ett begrepp och fick efterföljare. Man stal snabba bilar och körde rakt in i butiker vid fräcka kupper.

Boråsaren dömdes till långt fängelsestraff efter ligans härjningar och fälldes senare även för andra brott.

För cirka sex år sedan släpptes han villkorligt fri och blev ganska snabbt efterlyst för nya inbrott där bilar användes som murbräckor.

I Borås var han nära att åka fast, men rammade tre polisbilar och lyckades fly. Till slut greps han i Hyssna.

Nu är han alltså efterlyst för en kupp som påminner om hans förflutna.

Även Mediamarkt i Helsingborg och Göteborg har drabbats av inbrott där traktorer varit murbräckor.

– Jag kan inte uttala mig om de andra utredningarna. Men man kan ju konstatera att tillvägagångssättet är väldigt likartat, säger Henrik Blusi.

Hur säkra är ni på att boråsaren är inblandad i Sundsvall?

Annons

– Jag kan inte gå in på det med tanke på att han är på fri fot.

Enligt honom var minst fyra personer delaktiga i Sundsvall, men den ende gripne är den 23-årige boråsare som tidigare bara dömts för trafikbrott.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons