Annons

Här är bastun som flyter på Säven

Pentti Viljanen stod inte ut med blåsten på sin flyt-flotte utan byggde något som både värmde och flöt.
Borås • Publicerad 8 juli 2008
Pentti Viljanens bastubåt M/S Helena är tio meter lång, fem meter bred. Även ett soldäck på tjugo kvadratmeter finns att tillgå.
Pentti Viljanens bastubåt M/S Helena är tio meter lång, fem meter bred. Även ett soldäck på tjugo kvadratmeter finns att tillgå.Foto: Anders Robertsson

Resultatet - en bastubåt.

Livbojen med texten ”M/S Helena” är fortfarande inplastad, likaså toaletten. Bastun är ännu oanvänd och ett par möbler ska flyttas till soldäcket. M/S Helena har några detaljer att slipa på men det är inget som hindrar Pentti Viljanen, 69, att sjösätta sin specialbyggda båt.

Annons

– Det är tänkt att jungfruresan ska ske idag. (måndag)

I sjön Säven i Tämta mellan Borås och Vårgårda står idag skapelsen Pentti benämner som ”bastu- och partyparty-båt”. Den nybyggda båten är en kombination av en bastu, salong och ett soldäck. Pentti har tänkt att använda bastubåten själv men planerar även att hyra ut den till de som är intresserade. Någon speciell målgrupp har inte Pentti tänkt ut.

– Det spelar ingen roll vem det blir. På lördag kommer det ett gäng 70-åringar från Malmö och Stockholm.

Det är inte bara målgruppen som är obestämd.

– Priset får jag se vad det blir. Det är förhandlingsbart beroende på vad man vill ha med. Vissa kanske vill ha mat, andra vill övernatta. Det är dumt att bestämma för mycket redan nu. Alla detaljer löser sig så småningom.

Det första sågtaget till båten togs redan för fem år sedan. Pentti och hans fru Gun-Britt använde sig ofta av sin flyt-flotte på sjön. Men efter ett åskväder från Vänga ”där allt ont kommer ifrån” bestämde sig Pentti för att bygga ett varmare alternativ.

– Vi hade på oss alla kläder i garderoben till slut på grund av vädret. Då ville vi ha något varmare.

All utrustning i båten är ny, som till exempel ljudanläggningen. Pentti sträcker sig mot mot bilstereon som båten är utrustad med.

– Det är gladjazz från New Orleans, säger Pentti samtidigt som kroppen gungar i takt till musiken. Där har jag varit två gånger.

Någon marknadsföring för båten är inte planerad.

Annons

– Jag har inget behov av att köra för många människor. Jag vill hinna med båten själv också. Ett liv går fort så man hinner bara göra det man känner för. Just nu känner jag för det här.

Bastubåten M/S Helena: Byggår: 2008Ligger till vid: Sjön Säven i TämtaMått: 10 meter lång, 5 meter bred. Soldäck 20 kvadratmeterAntal platser: Upp till 12 styckenUthyrning: Sker på dygnsbasis där Pentti åker med som chaufförPris: Enligt överenskommelse med PenttiVad ingår: bastu, salong, soldäck, chaufför och mat.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons