Annons

Här är 90 tongivande gängmän i Borås – person för person

Här är de 90 gängmännen i BT:s kartläggning – ledarna, topparna och utförarna.
BT har kartlagt deras brott, och hur våldet och hoten fortsätter trots att de sitter inlåsta.
Borås • Publicerad 11 november 2022 • Uppdaterad 5 oktober 2023
Flera av de gängkriminella männen från Borås avtjänar sina straff på Kumla, som är en av sju anstalter med säkerhetsklass 1. De fängelserna är utrustade för att hantera de mest riskfyllda fångarna.
Flera av de gängkriminella männen från Borås avtjänar sina straff på Kumla, som är en av sju anstalter med säkerhetsklass 1. De fängelserna är utrustade för att hantera de mest riskfyllda fångarna.Foto: Polisen
Fakta

BT:s kartläggning

Den här granskningen publicerades ursprungligen den 11 november 2022.

Dokumenten avslöjar överfall på kriminalvårdare och medfångar, dödshot och kränkningar. Det finns även många fall där de gängkriminella boråsarna tagit en ledande roll och styrt sina avdelningar.

Informationen i texterna är i första hand hämtad från offentliga handlingar, till exempel rapporter från Kriminalvården, domar och polisutredningar.

Gängtopparna Hässlenätverket

Här saknas innehåll

Gängmännen Hässlenätverket

Här saknas innehåll

Gängtopparna Norrby/Kristinebergsgänget

Här saknas innehåll

Gängmännen Norrby/Kristinebergsgänget

Här saknas innehåll

Fakta

Fakta

• BT har gjort granskningen för att kunna ge en djupare inblick och förståelse för den organiserade kriminaliteten, och vad som lett fram till den.

• Vi har genom polisutredningar, personutredningar, egna uppgifter och andra rättsliga dokument kunnat knyta de 90 männen till kriminella nätverk i Borås. I många fall finns polisens egen bedömning i förundersökningar eller personutredningar, där det framgår att personen ifråga har en relation till ett kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.

• Av de nätverkskriminella har, enligt BT:s uppgifter, dessa 90 män på olika sätt betydande roller i hur gängmiljön vuxit fram i Borås och hur den ser ut i dag.

• BT har så långt det är möjligt tagit fram information om anstaltsplacering och fängelsetid, endast i undantagsfall saknas detta i bildspelet.

• Hässlenätverket har delvis splittrats där två grupperingar, Hässle 1 och Hässle 2, ligger i konflikt.

Jonas EkelundSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons