Annons

Hanna Grahn: Hanna Grahn: Ingenting tyder på ett maktskifte i Borås

Det högerblock som finns i rikspolitiken har ingen motsvarighet i Borås. I matchen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om topposten som kommunstyrelsens ordförande ser S återigen ut dra det längst strået.
Hanna GrahnSkicka e-post
Krönika • Publicerad 10 september 2022 • Uppdaterad 15 december 2022
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Folktalaren
FolktalarenFoto: Göran Glans/arkiv

Man brukar säga att Borås röstar som Sverige, eller tvärtom om du vill, Sverige röstar som Borås. Så kommer det av allt att döma att bli även i detta val. De åtta partiernas storlek i riksdagen liknar partiernas andel i Borås, med vissa små skillnader. (I förra valet gick Socialdemokraterna och Liberalerna lite bättre i Borås, medan Centerpartiet och Sverigedemokraterna gick något sämre.)

Efter valet 2018 slöt S, MP, C och L det så kallade Januariavtalet i Stockholm. I Borås samarbetar samma partier i ett minoritetsstyre som har majoritet i den viktiga kommunstyrelsen.

Annons

Där tar likheterna slut. Medan Januaripartierna har fallit isär i rikspolitiken och Liberalerna har bytt sida säger de fyra partierna samstämmigt i Borås att samarbetet har fungerat väl.

I mångt och mycket handlar detta om Liberalernas och Centerpartiets ställningstaganden emot ett samarbete med SD i Borås.

De stora ideologiska skiljelinjerna mellan dessa båda och SD finns där förstås. På lokal nivå kan också personkemin påverka politiken. Det är omvittnat att kommunalråden Anna Svalander (L) och Andreas Exner (SD) ogillar varandra starkt.

Om opinionen från de mätningar som görs nu håller i sig finns det inget som talar för att att KD och M i samarbete med, eller med stöd från, SD skulle kunna bli tillräckligt starka för att ensamma kunna ta makten.

På den andra sidan kommer förhandlingar om ett styre att ta vid efter valet, och det kan bli svårt. Om de fyra styrande partierna (S, L, C och MP) backar i valet jämfört med 2018 riskerar de att tappa sin majoritet i den viktiga kommunstyrelsen. Då kommer blickarna att riktas mot Vänsterpartiets mandat. Efter förra valet var både C och L tydliga med att de absolut inte vill styra tillsammans med Vänsterpartiet. Avskyn tycks dock inte lika stark som den mot Sverigedemokraterna.

Något eller några partier kan behöva tänka om.

”Av detta kan man dra slutsatsen att Moderaterna har en mycket brant uppförsbacke till makten i Borås.”

Sedan folkpartisten Lars-Gerhard Westberg var ordförande för kommunstyrelsen i Borås mellan 1986 och 1988, har det varit antingen en moderat eller en socialdemokrat, som haft posten som den mäktigaste politikern i Borås. Sedan dess har M och S har gjort upp i politiska frågor för att möjliggöra ett styre för staden, både efter valet 2010 och 2014, men steget till att styra tillsammans i vardagen är mycket långt. Att S och M skulle gå samman och bilda ett majoritetsstyre i Borås är inte troligt, i alla fall inte förrän det blir akut kris i kommunen.

Istället är det mittenpartierna Centerpartiet och Liberalerna som fortsatt sitter på nyckeln till styret av staden. Räkna med att de båda kommer att få rejält med genomslag i Boråspolitiken de kommande fyra åren.

Av detta kan man dra slutsatsen att Moderaterna har en mycket brant uppförsbacke till makten i Borås. Så länge inte Moderaternas kommunalråd Annette Carlson får med sig fler partier kan hon prata hur mycket hon vill om att det är dags att tänka nytt. I sitt lokala valmanifest skriver partiet om vikten av samarbete, och att det är dags att inte ”fastna i ideologiska låsningar”. (Läs: inte haka upp sig på partiers odemokratiska ursprung).

Så länge Moderaternas Annette Carlson, i tätt samarbete med KD, välkomnar SD:s stöd för att få igenom en budget i fullmäktige kommer sannolikt övriga partier att vända dem ryggen.

Här finns BT/Novus opinionsmätning från augusti att läsa.

Annons
Annons
Annons
Annons