Greps för många brott efter möte med vaksam väktare

borås Artikeln publicerades
Mannen som nu häktats har tidigare fångats på många övervakningsbilder då pengar tagits ut med stulna kort. Väktaren från Borås kände igen honom.
Mannen som nu häktats har tidigare fångats på många övervakningsbilder då pengar tagits ut med stulna kort. Väktaren från Borås kände igen honom.

En man som misstänks för ett 70-tal brott mot äldre greps i veckan sedan han uppmärksammats av en civilklädd butikskontrollant från Borås som skuggade honom ändå till Kungsbacka.

Samme väktare följde i vintras efter två ficktjuvar från Ica Maxi i Borås till Allégatan, där de greps sedan han hållit kontakt med polisen under färden från matbutiken till centrum.

26-åringen som han upptäckte i veckan har nu häktats som misstänkt för stölder och bedrägerier vid ett tiotal tillfällen, från 2013 och fram till nu.

De flesta brotten har begåtts i Borås, Alingsås, Skövde, Göteborg och på andra orter i Västsverige.

– Han tillhör en liga av rumänska medborgare och han kommer den närmaste tiden att delges misstanke om brott vid ytterligare cirka 60 tillfällen, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

Ett par andra män är anhållna i sin frånvaro, men det är oklart var de finns.

Ligans offer var i första hand äldre kvinnor i matbutiker. En man ställde sig bakom dem i kassan för att se koder när de betalade med kort.

Utanför butikerna kunde kvinnorna sedan bli distraherade av någon man med karta som frågade om vägen, medan en annan passade på att stjäla kontokort.

– Det vanligaste var att man tog korten ur plånboken, men ibland stals hela plånboken. Sedan tog de ut så mycket som möjligt i bankomater och handlade också med korten i butiker, berättar Johan Fröjelin.

Men i veckan hade 26-åringen oturen att råka ut från väktaren från Borås, som denna dag jobbade på Ica Maxi vid Grafiska vägen i Göteborg.

– Jag såg en man som höll sig i närheten av kvinnor vid kassan och stod lite snett bakom dem när de betalade med kort. Han gjorde försök med tre- fyra kvinnor och bytte köer för att han inte lyckades, berättar väktaren för BT.

– Jag tittade på hans ansikte för han var så fasligt lik en person som kom undan för drygt ett år sedan.

Via sin mobil kunde han jämföra honom med bilder och det var den person som han trodde. Han larmade direkt polisen.

– Jag hade bra koll på honom, men han såg inte mig för jag stod en bit bort då jag pratade med polisen.

Efter de misslyckade försöken vid kassorna lämnade mannen butiken och satte sig i en bil som for iväg.

Butikskontrollanten från Borås hängde på, men denna gång blev det en betydligt längre tur än i januari då han skuggade ficktjuvar från Ica Maxi till Allégatan.

– Jag följde efter hela vägen till Willys i Kungsbacka och där greps han på parkeringen.

Ficktjuvarna som i vintras togs på Allégatan dömdes till fyra års fängelse för ett 20-tal grova stölder. Offren var i genomsnitt 78 år och den äldsta 88 år.

26-åringen som nu häktats förnekar brott, men medger att det är han som syns på övervakningsbilder från butiker och bankomater.