Annons

Grattis pappa Tony – tio år i dag

Tony Holm är född 1968. I dag fyller han 10 år.
Borås • Publicerad 29 februari 2008
Tio år i dag ? och på väg mot 41. Tony Holmhar fyllt år två gånger mindre än 12-årige sonen Ludvig.
Tio år i dag ? och på väg mot 41. Tony Holmhar fyllt år två gånger mindre än 12-årige sonen Ludvig.Foto: Lars-Åke Green

För två år sedan gick sonen Ludvig om honom och fyller i år 12.

– Jodå, Ludvig har varit mycket noga med att påpeka att han är äldre än mig nu.

Annons

Det är inte alla som firar en ”riktig” födelsedag varje år. Boråsaren Tony Holm är en av dem. Han är född på skottdagen för fyrtio år sedan.

Borde du inte fira det med en hejdundrande fest, du fyller ju liksom två gånger jämt i år, 40 och 10?

– Jag hade nog egentligen tänkt att låta det passera förbi obemärkt. Det kanske blir lite fika på sängen med familjen, säger han.

Födelsedatumet, den 29 februari, har han gemensamt med drygt 70 andra boråsare. Faktum är att han har en kompis, också boråsare, som är född samma dag och dessutom samma år.

– Vi brukade fira tillsammans tidigare. Senast var när vi fyllde ”sex” år. Då hade vi en stor fest, säger Tony.

På frågan om vilken dag han firar sin födelsedag de år det inte är skottår, svävar Tony Holm lite på målet. Men efter att ha konsulterat sin fru, Ulrika, bestämmer han sig för sista dagen i februari, den 28:e. Men det blir inte riktigt samma sak som när det är skottår.

– När man var liten så var det inget vidare. Då såg man ju fram emot födelsedagen och så hoppade man över den i almanackan.

Därför firades det lite extra när det väl var skottår.

– Man tog vara på den dagen.

Med tiden har det blivit allt mer oviktigt. Tony kan varken se några direkta fördelar eller nackdelar med att vara född på skottdagen.

Annons

– Jag tänker inte så mycket på det. Men det är många som reagerar när man visar fram sin legitimation. Och så är man ju ung hela livet. Man kan ta det som en ursäkt för att vara lite barnslig, säger Tony Holm som blir 10 år idag.

Skottdagen är den extra dag som läggs till skottår. Den inföll tidigare den 24 februari men sedan år 2000 infaller den den 29 februari enligt ett beslut av Namnlängdskommittén.Skottår är ett sätt att hålla årstiderna på plats i kalendern. Eftersom årstidsåret är ca 365,2422 dagar långt går det inte att ständigt använda 365 dagar i kalendern. Detta skulle ge ett fel som motsvarar ungefär 6 timmar per år. Och efter 100 år skulle felet ha vuxit så stort att kalendern skulle vara mer än 26 dagar före årstiderna. Genom att en extra dag sätts in ungefär var fjärde år kan kalendern hållas någorlunda i fas med årstiderna.Skottdagen är också den dag enligt gammal tradition då tjejer får fria. Dessutom blir det dyrt för den man som säger nej, han måste då, enligt den gamla traditionen, ge flickan en dyrbar gåva.

Källa: Wikipedia/susning.nu

Födda på skottdagen:

Vid årsskiftet 2007/2008 fanns det totalt 5962 personer i hela Sverige som var födda på skottdagen. Så här ser det ut i Sjuhärad kommun för kommun.Borås 72Ulricehamn 9Mark 24Bollebygd 4Herrljunga 6Tranemom 8Svenljunga 4

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons